Taco på grillen

Taco på grillen

Jeg elsker å grille, jeg elsker frukt og grønt, og jeg elsker taco.

Da var det jammen meg på høy tid å kombinere de tre kjærlighetene!

Tidligere i år ble jeg utfordret av Aftenbladet til å lage noen oppskrifter på vegansk grillmat som skulle passe i et redaksjonelt magasin med tema fritid. Stikkordet friluftsliv ble nevnt, og da fikk jeg mye å tenke på.

Når jeg holder på med vegansk grillmat hjemme, står jeg gjerne på kjøkkenet i timevis for å preppe, og lager allslags mer eller mindre kompliserte erstatninger for kjøtt.

Det funker ikke i friluft. Og når jeg tenker på hvilke grillmiddager som er kjekkest, så er det jo dem som krever lite forberedelser, der vi bare kan slappe av rundt grillen og kose oss.

Samtidig synes jeg det er litt for kjedelig å bare servere grilla grønnsaker. Vi trenger litt mer umami, litt mer å bli mett av, og det er jo greit med litt protein også. Løsningen ble å lage taco. Superlett å grille, og tilbehøret (som kan serveres kaldt) byr på nettopp protein og en god del umami. Sammen med grønnsakene metter det hele også skikkelig godt.

Oppskrifter

Her kommer tre ulike tacoretter du kan grille.

Oppskriftene er beregnet på to porsjoner. Skal du lage mat til flere, anbefaler jeg veldig å gå for to eller tre av oppskriftene. Har du tid anbefaler jeg å gå for alle de tre rettene, de passer godt sammen.

Det tok meg ca. én time å forberede alle tre, og en ekstra halvtime på å få grillet og servert maten.

Taco på grillen med kokebanan og anchosalsa

Nydelig taco med kokebanan/plaintain, som du får kjøpt i internasjonale matvarebutikker og noen godt assorterte dagligvarebutikker. I denne oppskriften går det helt fint an å bruke en salsa du kjøper i butikken istedenfor å lage selv. Se gjerne etter en med litt røkt smak
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Grilling 10 minutes
Total Time 30 minutes
Course grillmat, hovedrett
Cuisine meksikansk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl sorte bønner enten ferdige hermetiske, eller 1 dl tørka som du koker selv
  • 2 kokebananer “plaintains” – pass på at du ikke kjøper dem altfor modne
  • 1 ts kanel
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts salt
  • 4 stilker koriander
  • 8 maistortillas

Anchosalsa:

  • 3 anchochili tørka*
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 sjalottløk eller annen liten løk
  • 2 ss olje til steking
  • 0,5 ts korianderfrø
  • 2 dl knuste eller hakkede tomater
  • 1 ts teskje salt
  • 4 stilker koriander

Instructions
 

  • Start med bønnene. Dersom du bruker hermetiske holder det å sile av laken og skylle dem i kaldt vann. Dersom du bruker tørka må du bløtlegge og koke dem før bruk).
  • Jeg foretrekker å servere bønnene varme. Da har jeg dem i en liten ildfast beholder, og lar dem stå på indirekte varme på grillen mens jeg gjør klar resten.
  • Del kokebanenene i to på langs (behold skallet på). Krydre fruktkjøttet med kanel, røkt paprika og salt.
  • Grovhakk koriander.
  • Når du er klar til grilling, legger du kokebananene med skinnet ned på indirekte varme. Grill til fruktkjøttet kan dras løs med en spiseskje, det tar ca. 10 minutter. Du kan “jukse” med å ha dem litt på direkte varme, men pass på at de ikke blir brente (det gjør ingenting om skallet blir brent, men du vil ikke ha det inn i fruktkjøttet).
  • Bland sammen bønner og koriander.
  • Varm maistortillaene raskt på grillen. Fyll dem med bønner, fruktkjøtt fra kokebanan og anchosalsa.

Anchosalsa:

  • Bløtlegg chiliene i varmt vann i femten minutter. Sil av vannet og grovhakk chiliene.
  • Grovhakk hvitløk og sjalottløk.
  • Varm opp oljen til medium varme i en liten panne. Stek hvitløk og koriander i noen minutter. ha i chili og surr det hele i noen minutter til.
  • Ha blandingen over i en blender eller food processor, tilsett sjalottløk, tomater, salt og koriander.
  • Kjør til du har en jevn og fin salsa.
  • Salsaen holder seg i lukka glass en liten uke i kjøleskapet.

Notes

*du kan bruke en annen type chili her, både fersk og tørka. Bruker du fersk dropper du bløtleggingen.
Keyword taco

Taco på grillen med sopp og aioli

Denne varianten er inspirert av en rett jeg spiste på en skikkelig meksikansk restaurant i London. Synes du det blir litt mye styr å lage egen majones, kan du kjøpe ferdiglaget.
Prep Time 20 minutes
Grilling 10 minutes
Total Time 30 minutes
Course grillmat, hovedrett
Cuisine meksikansk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 3 ss olje
  • 1 ts salt
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,5 ts løkpulver
  • 0,5 ts hvitløkspulver
  • 2 portobellosopp
  • 8 maistortillas
  • 4 stilker koriander

Aioli og coleslaw:

  • 1 dl usøtet soyamelk
  • 1 ts salt
  • 2 ts dijonsennep
  • 2 ts eplesidereddik eller annen lys eddik
  • 2 ts sukker
  • 3 dl solsikkeolje
  • 1 hvitløksfedd
  • 2 ss vegansk rømme eller fraiche
  • 200 g kål gjerne assorterte typer
  • 1 gulrot
  • 1 eple

Instructions
 

  • Rør sammen olje, salt, spisskummen, koriander, paprikapulver, løkpulver og hvitløkspulver i en bolle. Ha i portobellosopp, og vend den godt inn. La den ligge fram til grilling.
  • Grill soppen på direkte varme, ca. 5 minutter på hver side, den skal bli gyllen og fin.
  • Varm tortillaene kjapt på grillen.
  • Skjær grillet sopp i skiver.
  • Fyll tortillaene med coleslaw, sopp, aioli og koriander.

Aioli og coleslaw:

  • Først av alt: det er helt lov å kjøpe ferdiglaget majones her. 4 dl vil gjøre nytten. Da dropper du de to første punktene under, og alle ingrediensene fram til hvitløksfeddet.
  • For å lage majonesen kan du enten bruke foodprocessor eller stavmikser. Bruker du stavmikser trenger du en høy og tynn “bolle” (følger ofte med når du kjøper stavmikseren. Et vanlig litermål kan også fungerer greit).
  • Ha soyamelk, salt, sennep, eddik og sukker i foodprocessoren eller denne høye bollen. Sett på maskinen eller ha i stavmikseren og la det gå mens du heller i oljen i en tynn stråle. Etterhvert begynner majonesen å tykne. Fortsett til ønsket tykkelse (mer olje = tykkere majones). Blir den for tykk kan du røre inn en liten spiseskje vann.
  • Fordel majonesen i to boller. Den ene trenger ganske god plass til flere ingredienser.
  • Riv eller finhakk hvitløk og rør det inn i den minste bollen, så får du aioli.
  • I den store bollen rører du inn rømme eller fraiche.
  • Snitt kål tynt, riv gulrot og eple. Bland også dette inn i den store bollen. Sett kaldt fram til servering.
Keyword taco

Taco med grilla grønnsaker og hummus

Grilla grønnsaker med hummus er en supergod kombinasjon både på smak og næringsinnhold. Varier gjerne med andre typer grønnsaker også. Tomaten gir litt sødme til retten.
Prep Time 15 minutes
Grilling 15 minutes
Total Time 30 minutes
Course grillmat, hovedrett
Cuisine midtøsten
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 4 grillspyd
  • 0,5 aubergine
  • 0,5 squash
  • 1 rød paprika
  • 4 småtomater
  • 4 stilker oregano
  • 3 ss olje
  • 1 ts salt
  • 8 maistortillas

Hummus:

  • 4 dl kikerter innholdet fra en kartong/boks eventuelt 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv
  • 0,5 sitron
  • 2 små hvitløksfedd ev. 1 stort
  • 4 ss tahini
  • salt
  • ca. 1 dl vann

Instructions
 

  • Dersom du bruker grillspyd av tre, er det greit å bløtlegge dem i litt vann før bruk.
  • Skjær aubergine, squash og paprika i skiver. Prøv å få disse ca. like store. Jeg begynner med aubergine, og skjærer den gjerne i en kvart sirkel. Deretter squash, til slutt paprika.
  • Fordel disse skivene på grillspydene, avslutt med en tomat.
  • Grovhakk oregano. Ha den i en liten skål sammen med olje og salt, rør sammen, og pensle blandingen utover grillspydene.
  • Grill spydene på direkte varme i ca. 10 minutter. Vend på dem underveis, slik at de blir jevnt stekt.
  • Varm tortillaene kjapt på grillen. Ha på en god porsjon hummus, og dra av innholdet fra ca. 1 grillspyd på hver av dem.

Hummus:

  • Sil laken av kikertene og skyll dem i kaldt vann. Ha dem i en foodprocessor og tilsett sitronsaft, hvitløk og tahini. Kjør til en jevn hummus, spe med vann til ønsket konsistens. Jeg pleier å kjøre hummusen ganske lenge, slik at den blir skikkelig kremet. Smak til med salt.
Keyword taco

Flere oppskrifter

  • Rødbetesalsa

    Rødbetesalsa

    Turn the beet around!

  • Kremet potetsalat

    Kremet potetsalat

    Potetsalat må være verdens beste restemat! Har du kokte – eller stekte eller bakte – poteter til overs fra gårsdagens middag? Skjær dem i biter, smell sammen en cashewkrem, og så ja, mangler du bare grillmaten. “Hei Jim, vi har rester å spise opp så…

  • Mangosalsa

    Mangosalsa

    Dette er en frisk og fornøyelig salsa som gir strålende kontrast til kraftig grillmat, og du får en perfekt kombinasjon. Slik som Han Solo og Chewbacca.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating