Linda sine eltefrie havrerundstykker
Dette er rett og slett noen steingode rundstykker, som krever veldig lite arbeid. Oppskriften er fra Linda Stuhaug, og hun la den ut ganske tidlig under koronatiden. I løpet av halvannet år med hjemmekontor laget jeg dem skikkelig mange ganger, og fortsatt finner jeg oppskriften fram til helgefrokosten rett som det er.
Eltefri bakst er virkelig genialt. Du rører sammen deigen superkjapt på kvelden, og neste morgen krever det ikke store forberedelser for å få nybakte rundstykker (eller brød) på bordet. Jeg pleier ikke en gang bruke mye tid på å forme rundstykkene – bruker en spiseskje til å grave ut deig fra bollen, legger den på stekebrettet, og det er det.
I originaloppskriften bruker Linda speltmel, jeg har byttet dette ut med vanlig hvetemel.
Som pålegg er jeg alvorlig svak for vegansk margarin, gjerne i kombinasjon med syltetøy. Nøttesmør er også digg på disse, de kan også fint toppes med bær eller bananskiver.
Eltefrie havrerundstykker
Ingredients
- 200 g hvetemel i originaloppskriften brukes speltmel
- 200 g havremel
- 100 g havregryn
- 3 ss chiafrø
- 3 ss sesamfrø eller andre frø/kjerner
- 1 ts salt
- 1 ts sukker eller annen søtning
- 0,5 ts tørrgjær
- 5 dl kaldt vann
Instructions
- Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Hell så i vann, og bruk en sleiv eller spiseskje til å røre deigen raskt sammen. Dekk bollen til, og hev i 12-18 timer.
- Kle et stekebrett med bakepapir. Form ni emner av deigen (jeg pleier å grave ut deig med en spiseskje, uten å forme den noe ekstra med hendene) og fordel ut over stekebrettet.
- Dekk til, og la rundstykkene etterheve i 30-45 minutter.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader. Når rundstykkene er ferdig etterhevet setter du dem inn i den varme ovnen, og steker i 18-20 minutter. Avkjøl på rist.
Flere oppskrifter
-
Linda sine eltefrie havrerundstykker
Dette er rett og slett noen steingode rundstykker, som krever veldig lite arbeid. Oppskriften er fra Linda Stuhaug, og hun la den ut ganske tidlig under koronatiden. I løpet av halvannet år med hjemmekontor laget jeg dem skikkelig mange ganger, og fortsatt finner jeg oppskriften…
-
Superenkle, eltefrie rundstykker
Nydelige frokostrundstykker på dager du har litt bedre tid – og som tilbehør til blant annet suppe, salat og quiche.
-
Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær
Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær.