Quinoa med ovnsbakt gresskar og friske urter

På sommeren er jeg skikkelig glad i salater – inkludert dem der vi kanskje drar salatbegrepet litt lenger enn vanlig – som kan spises varme, lune og kalde. Retter du kan spise som de er, retter du kan lage opp i forveien og ta med deg ut på piknik, og retter du kan sette sammen 3-4-5 av og fyllet opp spisebordet med.
Hopp direkte til oppskriftenAv og til kaller jeg det salater, av og til bowls, av og til meze, og av og til er jeg ikke helt sikker hva jeg skal kalle det.
Dette er en av de rettene. Sammen med en pastasalat, en hummus, en grønn salat og en focaccia, blir det en ren fest. Alene har den nok litt lyst på selskap av en god tahinidressing, men den er altså skikkelig smaksrik – og ikke minst næringsrik – på egenhånd også.




Quinoa med ovnsbakt gresskar og friske urter
Ingredients
- 1 flaskegresskar
- 1 ss olje
- 2 dl quinoa
- 0,5 sitron
- 1 bunt koriander
- 0,5 granateple
- 2 ss solsikkefrø kan erstattes av tilsvarende mengde gresskarkjerner (og vice versa)
- 2 ss gresskarkjerner fra pose, ev. kan du riste kjernene fra gresskaret du bruker i oppskriften
Krydderblanding
- ½ ts spisskummen
- ½ ts kanel
- ½ ts paprikapulver
- ½ ts koriander
- ½ ts ingefær
- ½ ts nellik
- ½ ts salt
Instructions
- Bland inn quinoa, sitronsaft og koriander rett før servering. Smak til med ekstra salt og pepper. Dryss over frøene og server lun eller romtemperert.
- Forvarm stekeovnen til 190 grader, og finn fram en stor ildfast form.
- Skjær skallet av gresskaret, og skjær innmaten i terninger med lengde på ca. 1 cm. Fjern kjernene. Disse kan du ev. riste i ovn til å ha på toppen.
- Ha olje i formen, deretter gresskar og krydderblandingen. Vend godt sammen, sett inn i ovnen og bak i 30 minutter.
- Kok quinoa etter anvisning på pakken.
- Ta formen med gresskaret ut av ovnen. Vend i quinoaen, og press sitronsaft over. Rør alt godt sammen.
- Nå kan du enten sette det hele kaldt fram til servering, eller servere varmt/lunt med en gang.
- Grovhakk koriander, og rens ut kjernene fra granateplet.
- Før servering topper du retten med koriander, granateplekjerner, solsikkefrø og gresskarkjerner.
Flere oppskrifter
-
Nypoteter og tahini
Så, jeg har denne venninnen, Annika. Hun er glad i god mat, det er ikke det, men hun angriper matlaging litt annerledes enn de fleste andre i hele verden.
-
Lettvint jordbærkake
Omtrent så lettvint som du får det: kaken rører du sammen på et kvarter, og etter 40 minutter i ovnen er den klar til servering. Det som krever mest av deg er å dele noen jordbær i to.
-
Pastasalat med urtesaus
Denne sommerlige pastasalaten er full av smak, enkel å lage – og perfekt å ta med på piknik! Søte ovnsbakte tomater, frisk grønnkål og en aromatisk urtesaus med basilikum, persille og mynte gjør retten både fargerik og smaksrik. Topp det hele med rista pinjekjerner for…
-
Brokkolisalat med cashewdressing
Egentlig en snål kombinasjon. Rå brokkoli, rå løk, rosiner og kremet dressing. Den originale varianten inneholder i tillegg majones og bacon. Jeg lurer sånn på hvordan stemningen var i rommet da den første kokken kom med dette forslaget til lunsjbuffeten.
-
Vegansk “coronation chicken”
Okei, jeg er førstemann til å være skeptisk til denne retten. Det er altså en kombinasjon av mangochutney, majones, karri, rosiner, rødløk og… kikerter, som skal etterligne en kyllingrett som ble servert da dronning Elisabeth ble kronet.




