Nykål med peanøttsaus

Det øyeblikket jeg forstod at jeg var blitt voksen, var da jeg ble superglad over at årets nykål var kommet til butikken.
Nykål, vårkål, sommerkål… kjært barn har mange navn, og selv om det minner en del om hodekål, så er det noe helt spesielt godt med denne typen kål.
Og aller, aller best synes jeg det blir når det blir stekt kjapt på så høy temperatur at det nesten blir brent, servert med en kremet saus. Enkelt og knallgodt.



Nykål med peanøttsaus
Ingredients
- 4 ss peanøtter
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 3 cm ingefær
- 1 rød chili
- 0,5 lime
- 1 ss malt koriander
- 4 stilker koriander
- olje
- 3 ss peanøttsmør
- 2,5 dl kokosmelk
- 1 ss soyasaus
- salt
- 1 nykål
Instructions
- Ha peanøttene i en foodprocessor og grovhakk dem ved hjelp av "pulse"-funksjonaliteten. Det tar ikke mange sekundene. Legg dem til side, la foodprocessoren stå.
- Ha sjalottløk, hvitløk, ingefær, chili, limesaft, tørka og fersk koriander, samt 2 ss olje i foodprocessoren. Kjør til det hele er ganske godt hakka. Du må nok ta av lokket og dytte massen ned et par, tre ganger før det er ferdig.
- Varm opp litt olje til medium temperatur i en gryte. Ha i blandingen, og la den steke i 3-4 minutter.
- Rør inn peanøttsmør, kokosmelk og soyasaus, la det koke opp, skru deretter ned temperaturen og la sausen surre til kålen er klar. Smak ev. til med litt salt.
- Del kålen i fire like store båter, prøv å skjære gjennom den harde stilken slik at hver bit har noe å henge fast i.
- Varm opp litt olje til høy temperatur i en stekepanne, og stek kålen på hver siden til den er fin og gyllen. Dryss over litt salt. Eventuelt kan du fyre opp grillen og grille kål på direkte varme.
- Server kålen nystekt, hell peanøttsaus over og topp med grovhakka peanøtter.
Flere oppskrifter
-
Jackfruit i peanøttsaus
Nydelig bowl med kremet saus, stekt jackfruit og ovnsbakt søtpotet.
-
Blomkål i appelsinsaus
Forsideoppskriften fra min første bok!
-
Kinesisk grønnsakswok
… eventuelt” en stor stekepanne med kinesisk saus, grønnsaker og ovnsbakt tofu”. Men “kinesisk grønnsakswok” klinger hakket bedre. Ikke knallgodt altså, så forslag til nye oppskriftsnavn i kommentarfeltet mottas med stor takknemlighet.