Nyttårsmenyen

Nyttårsmenyen

Enten du er hjemme og passer på dyrene dine eller går for litt mer fest på nyttårsaften; mat må man ha. Her er noen av mine favoritter som du kan sette sammen en to- eller treretters festmiddag med.

Men først: noen tips.

Inviterer du gjester på festlige anledninger, er det god mulighet for at det byr på litt ekstra stress. Her er noen triks jeg prøver å benytte meg av når det er min tur til å være vert.

  1. Legg ambisjonsnivået på en fornuftig plass. Selv om det kanskje er hyggelig å imponere med noe superfancy, synes nok gjestene dine at det er koseligere når de ser at du koser deg og ikke stresser.
  2. Bestem hele menyen, lag handleliste og få alt i hus i god tid.
  3. Lag deretter en liste med alle operasjoner du skal gjøre – små som store – og når de skal utføres. For meg er det gjerne en liste over det som kan preppes dagen før, en liste over det som gjør på formiddagen, og til slutt en liste som gjøres rett før vi skal spise.
  4. Rydd kjøkkenet før du starter, og prøv å vaske opp det du kan fortløpende. Er du ekstra snill med deg selv, rydder du kjøleskapet først også.
  5. Sett av nok tid. Spesielt dersom du lager mat til mange så vil enkle operasjoner ta lenger tid enn andre, f.eks. skrelling og kutting.
  6. Lag rett mengde – eller ha en god plan for rester. Vi har en tendens til å alltid gange opp litt når vi venter besøk, men husk at det både lengre tid og gjør at du risikerer for mye rester.

FORRETTER

1
Kremet jordskokksuppe
Dette er en nydelig kremet jordskokksuppe som passer veldig godt å servere som forrett i et bedre måltid.
Check out this recipe
2
Potetlefse med pepperrotkrem
Frisk og god variant med eple, gulrot, bønnespirer og spinat.
Klikk her for oppskrift
3
Pastinakksuppe med persillepuré
Nydelig vegansk suppe som passer supert når du vi imponere litt.
Klikk her for oppskrift

HOVEDRETTER

4
vegansk risotto med sopp og erter
Kremet risotto med sopp og erter
Risotto er kjempefin festmat! Bare pass på at gjestene har satt seg når du gjør den ferdig – risotto er nemlig aller best servert med en gang den er ferdig.
Klikk her for oppskrift
5
Toskansk gnocchi
Nydelig italiensk rett med gnocchi, sopp, spinat og soltørka tomat i en kremet saus.
Klikk her for oppskrift
6
Veganske crispy duck pancaces
Veganske “crispy duck”-pannekaker
Knallgode søte, salte og sprø biter av jackfruit serveres i pannekaker med hoisinsaus, agurk, vårløk og sesamfrø.
Klikk her for oppskrift
7
vegansk valnøttbourguignon med potetstappe
Vegansk bourguignon med valnøtter og sopp
Knallgod gryterett med enormt mye god smak av Frankrike.
Klikk her for oppskrift

DESSERTER

8
Sticky toffee pudding
Klissete og knallgod karamellkake som er skikkelig god både varm og lun. La den gjerne stekes mens dere spiser hovedretten.
Klikk her for oppskrift
9
vegansk panna cotta oppskrift
Panna cotta med sjokolade
Italiensk vaniljepudding med sjokolade – perfekt dessert etter en finere middag. 
Klikk her for oppskrift
10
Chocolate pot de crème
Fransk favoritt helt uten egg og meieriprodukter. 
Klikk her for oppskrift

Har du heller lyst å servere tapas på nyttårsaften?

Her er noen forslag:

  • Tomatdipp til tapas

    Modne tomater + gammelt brød = en skikkelig god match!

    Oppskrift her

  • Småpoteter med urtesaus

    Nydelige saltkokte poteter med en lettlaget grønn salsa. Server som en enkel tapas, eller i kombinasjon med andre retter,

    Oppskrift her

  • Patatas bravas

    Knallgod tapas som kan lages på mange ulike måter. Her er min favorittmetode: jeg koker poteter i litt krydder, før de stekes og tilsettes en smaksrik tomatsaus. Enkelt og greit!

    Oppskrift her

  • Hvitløkspinner

    Disse er enormt gode som tilbehør til pasta, suppe eller salat, eller servert som en tapasrett (gjerne med hvitløksdipp til).

    Oppskrift her

  • Fritert aubergine

    Dette er en tradisjonell, lettvint tapasrett med få ingredienser, som gir deg skikkelig mye smak for innsatsen. Faktisk var jeg ganske skeptisk da jeg satt i gang selv, men heldigvis var det ingenting å være redd for. Disse er sprø, saftige og smaksrike, og passer…

    Oppskrift her

  • Empanadas

    Empanadas er skikkelig, skikkelig godt, og kan fylles med enormt mye forskjellig. De eneste to grunnene til at jeg ikke lager det oftere er 1. det tar halvannen time fra start til slutt og 2. jeg må vaske kjevlen min etterpå. Dårlige grunner, helt klart.

    Oppskrift her



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *