Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær.

Å bake boller uten egg og melk er ikke veldig problematisk. Smør byttes ut med vegansk margarin, kumelk byttes ut med soyamelk, og egg erstattes på litt ulike måter.

I bolledeigen her har jeg rett og slett i soyayoghurt istedenfor. I vaniljekremen bruker jeg maisstivelse for at den skal stivne, soyamelk med vaniljesmak for et hint av gul farge. Veldig enkelt og greit, spør du meg.

Egg til pensling dropper jeg bare, for jeg synes disse blir vel så gode uten.

NB. Vil du ha boller allerede i dag? Disse kan også lages med vanlig bolledeig. 

Veganske, eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

Supersaftige boller med nydelig vaniljekrem og friske blåbær.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Heving (minst) 14 hours
Total Time 14 hours 40 minutes
Course bakst, boller
Servings 12 stk

Ingredients
  

Bolledeig

  • 100 g vegansk margarin
  • 3 ss soyayoghurt kan sløyfes
  • 2 dl soyamelk
  • 1 dl vann
  • 600 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 100 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær

Vaniljekrem og topping

  • 2 ss maisstivelse
  • 2 ss sukker
  • 2 ts vanilje rent vaniljepulver – ev. 1 vaniljestang
  • 2 dl soyamelk gjerne med vaniljesmak, så får du ekstra god smak + den fine gulfargen
  • 100 g blåbær

Instructions
 

Bolledeig

  • Smelt margarin. Ha gryten av varmen og rør inn soyayoghurt, deretter melk og vann.
  • Rør sammen hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bolle. Hell i melkeblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med et håndkle, la den heve på kjøkkenbenken i to timer. Sett den deretter i kjøleskapet og la den heve i alt fra over natten til fire døgn.

Vaniljekrem

  • Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

Utbaking

  • Når du er klar til å bake ut bollene har du deigen ut av kjøleskapet, har litt mel på kjøkkenbenken, og velter deigen over på den. Kle to stekebrett med bakepapir.
  • Del deigen i 12 like store emner. Trill dem ut som boller, og fordel dem utover stekebrettene. Lag en god grop i hver, dekk til brettene, og la bollene etterheve i to timer. Når du har et kvarter igjen av hevingen setter du ovnen på 200 grader.
  • Når bollene er ferdig heva kan du utvide gropene litt mer, fordele vaniljekremen i dem og toppe med blåbærene.
  • Stek til bollene er gylne, cirka 18-20 minutter. Avkjøl på rist.
Keyword eltefritt, fastelavn

Flere oppskrifter

  • Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

    Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

    Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær. Å bake boller uten egg og melk er ikke veldig problematisk. Smør byttes ut med vegansk margarin, kumelk byttes ut med soyamelk, og egg erstattes på litt ulike måter. I bolledeigen her har jeg rett og slett…

  • «Monkey bread» (bollekake)

    «Monkey bread» (bollekake)

    «Monkey bread» er et mykt, søtt, klissete bakverk som består av små boller rullet i kanel. Navnet kommer visstnok fra at man forsyner seg fra kaken som en apekatt ville ha gjort – ved å dra det fra hverandre med fingrene. Så der lærte vi…

  • Lussekatter uten egg og melk

    Lussekatter uten egg og melk

    …eller juleboller, dersom du har ei venninne som hater jul men elsker boller.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating