Sitronkake
En skikkelig klassiker med sitron og melisglasur.
Sitronkake er ikke så dumt i det hele tatt! Fra barndommen husker jeg at det var en typisk kake som mor bakte og tok med på hytta, den holder seg jo så fint i dagevis om den får ligge i lukket boks. Når jeg er ute og reiser så stikker jeg gjerne innom kafeer med nordisk tema (du vet, de med masse tre overalt på både vegger og møbler), og der er det svært ofte skiver av sitronbrød å oppdrive i disken. Er det i ferd med å bli trendy igjen? Eller har det vært trendy lenge uten at jeg har plukket det opp?
Ikke vet jeg. Her er i alle fall min beste variant av denne herlige, syrlige kaken:
Sitronkake
Ingredients
- 1 sitron
- 2,5-3 dl soyamelk
- 125 g vegansk margarin
- 2,5 dl sukker
- 0,5 dl rent vaniljepulver eller vaniljeekstrakt
- bitte litt salt
- 1 ss bakepulver
- 5 dl hvetemel
Glasur
- 2,5 dl melis
- eventuelt litt vann
Instructions
- Kle en brødform med bakepapir. Forvarm stekeovnen til 180 grader.
- Riv sitronskallet og press ut saften. Spar ca 1 ss av sitronsaften til glasuren. Resten har du i et målebeger, og så fyller du på med soyamelk til det når 2,5 dl. La melken stå og tykne litt.
- Rør margarin og sukker godt sammen. Ha i vanilje, hvetemel, bakepulver, salt og revet sitronskall og rør det hele raskt sammen. Ha til slutt i melkeblandingen, visp det hele raskt sammen til du har veldig tykk røre, skrittet før en deig. Spe eventuelt med litt mer soyamelk dersom det er for tørt.
- Hell over i formen og bak i 50-60 minutter. Avkjøl før du har på glasur.
Glasur
- Ha melis i en bolle, rør inn sitronsaften. Du skal ha en tyktflytende glasur. Er det for tykt kan du ha i litt vann, det er ikke mye som skal til. Fordel utover den avkjølte kaken. La kaken stå litt kaldt til glasuren stivner. Deretter er den klar til å skjæres opp og serveres.
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Ripskake
Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.
14 thoughts on “Sitronkake”
Leave a Reply
Hei! Denne har jeg veldig lyst til å prøve å lage og ta med i familieselskap! Har i den forbindelse et spørsmål:
Når det står soyamelk er dette søtet eller usøtet?
På forhånd takk for svar! 😀
I kake pleie jeg å bruke søtet soyamelk, men det går fint med usøtet også 🙂
Fikk super tilbakemelding på denne kaken både fra bestemor og mor! Alle likte den. Tusen takk! 😀
Hei! Jeg prøvde meg på denne oppskriften i dag. Kaken ble kjempegod, men den så ikke like appetittelig ut. Når jeg forsøker å skjære opp stykker smuldrer kaken opp. Det er ikke mulig å få snitt like fine som på bildet ditt i vårt forsøk her. Har du noen tips?
Ikke egentlig :/ Beklager.
Kan det være du har stekt den litt for lenge, og at det er derfor den smuldrer?
Jeg har forsåvidt også laget denne kaken med både havremelk og mandelmelk, med stor suksess.
Kaken er en hit! Den er rett og slett helt nydelig 🙂 og den holder seg bra i flere dager i lukket boks i kjøleskapet.
Så hyggelig å høre da! Takk for kommentar 🙂
Jeg har innsett etter et par ganger at kaken må få “satt” seg. Jeg lager den enten kvelden før eller på morgenen, og har den i kjøleskapet. Hvis den er helt fersk faller den litt fra hverandre/ smuldrer opp. Men uansett er den jo helt fantastisk god! En suveren favoritt 🙂
en HEL spiseskje med bakepulver? Helt sikker? Har en mann som reagerer på en halv teskje med bakepulver, virker litt overkill å bruke en hel spiseskje?
Hei! Det stemmer nok det. Når vi ikke bruker egg i kaker trenger vi av og til litt ekstra hjelp med heving, og da synes jeg det er greit å ha i mer bakepulver enn normalt.
Nydelig kake!!! Min mamma på 82 elsket den også👍Takk for oppskriften 🥰
oi wow, så hyggelig! Takk 🙂
Laget den denne uka og hadde den med på jobb. Kommentar fra et av de godt voksne medlemmene var at den ‘var akkurat sånn en sitronkake skal være’.
Ååå fantastisk Mari, så kjekt å høre! Var det jeg gikk for her!