Taco derpå
Bruk gårsdagens tacorester til å lage nydelige “fritters”!
Dette er en av oppskriftene fra Sykt billig som jeg er nesten usympatisk stolt over. Kanskje mer et triks enn en oppskrift; her kan du nemlig ta det aller, aller, aller meste du har av tacorester, vende det inn i en røre, og steke det hele opp som sprø og smakfulle “fritters” (nekter å kalle disse for kaker eller burgere, og kjenner ikke til et passende norsk navn dessverre).
Du kan bruke rester som f.eks.:
- ulike kjøtterstatninger, f.eks. denne. Farse fra butikken fungerer også.
- bønnestuing
- hakka grønnsaker
- mais
- litt salsa/tacosaus
- ris
- revet ost
- tomatterninger
Røren er basert på kikertmel, en råvare jeg bruker veldig mye som erstatning for egg. Det er et svært proteinrikt mel, og dersom du kjøper det på internasjonale matvarebutikker så koster det ikke så mye. Se etter gram flour eller chickpea flour. De har det også ofte i helsekostbutikker og med allergivarene i godt assorterte dagligvarebutikker, men der koster det gjerne en god del mer.
Ulempen med kikertmel (og dette er viktig) er at det ikke smaker godt rått. Dvs. at det må gjennomstekes for å få den gode smaken. Derfor er det greit å ikke lage en for tykk røre her, slik at det er lett å få fritterne stekt helt gjennom. Dersom du ikke er så erfaren med matlaging kan det også være en utfordring med å få rett smak på røren i denne oppskriften, siden den krever litt “freestyling” etter hvor krydra ingredienser du har i. Mitt tips er da å starte med en forsiktig mengde krydder, steke en liten test, og deretter eventuelt justere med mer krydder.
Veganske tacofritters
Ingredients
- 50 g kikertmel
- 50 g hvetemel
- 1 ts chilipulver
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts spisskummen
- 1,25 dl vann
- 1 ss tacosaus kan sløyfes
- eventuelt litt salt
- eventuelt litt næringsgjær
- 5 dl tacorester se kommentar
- olje til steking
Instructions
- Visp sammen kikertmel, hvetemel, chilipulver, paprikapulver og spisskummen i en bolle. Det kan være godt med litt salt i, dersom tacorestene ikke er saltet så mye, og det er også godt med næringsgjær om du har.
- Hell på vann og eventuelt tacosaus, og vips røren kjapt sammen. Du skal ha en tyktflytende røre – men ikke helt "deig". Dersom den er for fast kan du spe med litt mer vann.
- Ha i tacorestene, og vend dem inn i røren.
- Varm opp olje til medium til høy temperatur i en stekepanne. Det er viktig at frittersene blir gjennomstekte, så varmen på ikke være FOR høy.
- Ha i en stor spiseskje røre per stk. Stek dem gylne (og gjennomstekte!) på hver side.
- Servér tacofritters rykende varme, gjerne sammen med rømme, salsa og en salat.
Notes
- ulike kjøtterstatninger
- bønnestuing
- hakka grønnsaker
- mai
- ris
- revet ost
- tomatterninger
Flere oppskrifter
-
Stekt ris med knutekål, reddik og hjertesalat
Dette er superdigg restemat med grønnsaker fra hagen.
-
Restefestpasta
Jeg liker å ta en skikkelig opprydning i skuffer og skap på kjøkkenet, men blir alltid halvflau over mye av det jeg finner. Spesielt to ting utmerker seg: hundrevis av (gjerne åpne) poser av akkurat like erter, frossen spinat og andre frosne grønnsaker – og…
-
Gresskarburger
Dette er en skikkelig restebasert burger, som du kan tilpasse veldig etter hva du har liggende. Basen er tredelt: