Nyttårsmenyen

Enten du er hjemme og passer på dyrene dine eller går for litt mer fest på nyttårsaften; mat må man ha. Her er noen av mine favoritter som du kan sette sammen en to- eller treretters festmiddag med.
Men først: noen tips.
Inviterer du gjester på festlige anledninger, er det god mulighet for at det byr på litt ekstra stress. Her er noen triks jeg prøver å benytte meg av når det er min tur til å være vert.
- Legg ambisjonsnivået på en fornuftig plass. Selv om det kanskje er hyggelig å imponere med noe superfancy, synes nok gjestene dine at det er koseligere når de ser at du koser deg og ikke stresser.
- Bestem hele menyen, lag handleliste og få alt i hus i god tid.
- Lag deretter en liste med alle operasjoner du skal gjøre – små som store – og når de skal utføres. For meg er det gjerne en liste over det som kan preppes dagen før, en liste over det som gjør på formiddagen, og til slutt en liste som gjøres rett før vi skal spise.
- Rydd kjøkkenet før du starter, og prøv å vaske opp det du kan fortløpende. Er du ekstra snill med deg selv, rydder du kjøleskapet først også.
- Sett av nok tid. Spesielt dersom du lager mat til mange så vil enkle operasjoner ta lenger tid enn andre, f.eks. skrelling og kutting.
- Lag rett mengde – eller ha en god plan for rester. Vi har en tendens til å alltid gange opp litt når vi venter besøk, men husk at det både lengre tid og gjør at du risikerer for mye rester.
FORRETTER



HOVEDRETTER




DESSERTER



Har du heller lyst å servere tapas på nyttårsaften?
Her er noen forslag:
-
Fritert enokisopp
Dette er en helt super snack med supersaftig konsistens, supersprø ytre, og masse digg smak. Spis den med en god dipp, legg den mellom burgerbrød med salat (og igjen en god dipp) eller skjær den i skiver og ha den på taco eller i en…
-
Tomatdipp til tapas
Modne tomater + gammelt brød = en skikkelig god match!
-
Småpoteter med urtesaus
Nydelige saltkokte poteter med en lettlaget grønn salsa. Server som en enkel tapas, eller i kombinasjon med andre retter,
-
Patatas bravas
Knallgod tapas som kan lages på mange ulike måter. Her er min favorittmetode: jeg koker poteter i litt krydder, før de stekes og tilsettes en smaksrik tomatsaus. Enkelt og greit!
-
Hvitløkspinner
Disse er enormt gode som tilbehør til pasta, suppe eller salat, eller servert som en tapasrett (gjerne med hvitløksdipp til).
-
Fritert aubergine
Dette er en tradisjonell, lettvint tapasrett med få ingredienser, som gir deg skikkelig mye smak for innsatsen. Faktisk var jeg ganske skeptisk da jeg satt i gang selv, men heldigvis var det ingenting å være redd for. Disse er sprø, saftige og smaksrike, og passer…