Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.
Der jeg handler ligger kiloprisen på de norske på rundt 30 kroner, og det er – i min mening – nesten gratis. Mye god mat for pengene (det er litt skall og kjerner, ja, men de utgjør lite av vekten), og etter to år med forsøk på gresskar i kjøkkenhagen, så vet jeg at det i alle fall er mer komplisert å dyrke enn sukkererter…
En av mine favorittoppskrifter på bloggen er denne gresskargryten med peanøtter, grønn curry og kokosmelk. Her har jeg prøvd å lage den i suppevariant. Ok, så hadde jeg ikke grønn currypaste liggende, men jeg hadde ingefær, løk, hvitløk, chili og lime – og den kvintetten utgjør mye av smaken jeg er så glad i i grønn curry.
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Ingredients
- 600 g gresskar
- 1 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili ev. grønn
- 2 cm ingefær
- olje til steking
- 2,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning/-pulver ev. grønnsakskraft
- 2 ss peanøttsmør
- 2,5 dl kokosmelk
- 0,5 lime
- salt
- 2 ss gresskarkjerner ev. grovhakka peanøtter
- 4 stilker koriander
- 1 ts chiliflak kan sløyfes
Instructions
- Rens gresskaret: del det i to, skjær av skallet og skrap ut frøene. Skjær det deretter i store biter.
- Grovhakk sjalottløk, løk, chili og ingefær.
- Varm opp litt olje i en gryte. Ha i sjalottløk, løk, chili og ingefær, og la det surre i et par minutter.
- Tilsett deretter gresskar, vann med buljongterning, peanøttsmør og kokosmelk (spar gjerne bitte litt kokosmelk til topping), og kok det opp.
- Skru ned temperaturen noe, og la det hele småkoke til gresskarbitene er møre, det tar ca. 15 minutter.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser, i en blender eller i en foodprocessor (pass på så du ikke brenner deg!). Smak eventuelt til med litt salt.
- Ha suppen over i suppeskåler, topp med resten av kokosmelken, gresskarkjerner, koriander og chiliflak.
Flere oppskrifter
-
Gresskarcupcakes
Aldeles nydelige cupcakes med krydra bunn og mild kremostglasur.
-
Bananbrød med gresskar
Supersaftig bakst med masse gode smaker fra banan, gresskar, sjokolade og nøtter.
-
Gresskargryte med peanøtter, kokosmelk og grønn curry
Dette er en aldeles nydelig gryte med masse god smak.