Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg.
Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett fantastisk godt.
I år har jeg hatt sykt mange epler, og valgte derfor å lage to typer eplemos: en helt vanlig med sukker, og en med sukker og kanel. Sistnevnte er helt nydelig i denne desserten, men det fungerer med den vanlige varianten og.
Tilslørte bondepiker
Ingredients
- 1 ss olje eller vegansk margarin – 1 dl brødsmuler
- 1 dl brødsmuler ev. griljermel
- 1 ts sukker
- 1 ts kanel
- 1,5 dl plantefløte til visping
- 1,5 dl eplemos (oppskrift under)
Eplemos (nb. dette er nok til svært mange porsjoner)
- 1 kg epler
- 1 dl vann
- 125 g sukker
- eventuelt litt kanel
Instructions
- Varm opp olje eller margarin til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i brødsmuler, 1 ts sukker og 1 ts kanel, og stek til det blir knasete.
- Ha brødsmulene over i en skål (blir de liggende i pannen blir de kjapt brente).
- Pisk fløte og 1 ts sukker til krem.
- Rett før servering legger du eplemos, krem og brødsmuler lagvis i porsjonsskåler eller en større serveringsskål.
Eplemos
- Skjær eplene i mindre biter, kast kjerner og stilk.
- Kok opp vannet i en gryte. Skru ned til medium temperatur, og ha i eplene. Rør av og til.
- Ha i sukker (og eventuelt kanel). Kok til eplene begynner å bli oppløste, ca. 30 minutter.
- Avkjøl eplemosen. Det du ikke skal bruke i desserten kan du ha over i et rent (sterilt), lufttett glass, og oppbevare det i kjøleskap.
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Grove eplepannekaker
Sunnere pannekaker med grovt mel og naturlig søtning.
-
Saftig eplekake
En sikker vinner. Hvordan får du denne så saftig uten egg og smør? er den vanlige reaksjonen når jeg serverer denne kaken. Og gang på gang svarer jeg: Du trenger ikke egg og smør for å bake. Det er bare tull! Her har vi en fantastisk…