Sopp- og kastanjepai
En nydelig vegansk pai med masse god smak av kastanjer, timian, gulrøtter, sopp og tranebær.
Jeg er så glad i pai! Tidligere har jeg laget det helt vegansk med å bruke silketofu, vanlig tofu samt en røre basert på kikertmel. Mens det finnes flere måter! I denne varianten bruker jeg rett og slett vegansk kremost i fyllet, og det blir skikkelig saftig og godt.
I selve fyllet og i toppingen har vi skikkelig mange godsaker – ekstra godt blir det om du har ulike typer sopp som du blander sammen.
Tranebærene bidrar med litt sødme og vintersmak, disse kan erstattes med rosiner om det gjør det enklere for deg. De kan også droppes om du ikke liker de så godt.
Sopp- og kastanjepai
Ingredients
- 250 g hvetemel
- 3-4 ss kaldt vann
- 1 ts salt
- 120 g vegansk margarin
- 250 g kastanjer
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 4 stilker timian
- 5 gulrøtter
- 250 g aromasopp
- 4 ss olje
- 225 g vegansk kremost – maturell eller med urter har du en pakke på 200 gram eller 250 gram så er det greit å bruke hele pakken her
- 250 g sopp kantarell, shiitake, steinsopp og/eller østerssopp
- 4 stilker persille
- 2 ss tørka tranebær
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en paiform.
- Ha hvetemel, vann, salt og margarin i en foodprocessor med kniver. Kjør til det former seg en rundt deig – spe eventuelt med litt mer mel her.
- Kjevle ut deigen og legg den over i terteformen.
- Skrell kastanjene og skjær dem i skiver. Legg ca halvparten til side.
- Finhakk løk, hvitløk og timian, riv gulrøttene på den groveste siden av et rivjern. Skjær soppen i skiver eller riv den i mindre biter.
- Varm opp 2 ss olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i løk, hvitløk, timian, sopp og altså halvparten av kastanjene og fres til 3-4 minutter. Rør deretter inn gulrøttene og kremost, og skru ned varmen. La det hele putre i noen minutter til osten har smeltet en del. Smak til med salt og pepper, og fordel over paibunnen.
- Bak i ovnen i ca. 30 minutter. Gjør klar resten mens paien baker. Grovhakk resten av soppen og persillen.
- Varm opp resten av oljen til medium/høy varme i en panne. Ha i sopp og resten av kastanjene og la det frese til soppen er gyllen. Smak til med salt og pepper. Vend persillen og tranebærene i til slutt. Sett pannen på lav varme.
- Når du tar paien ut av ovnen har du denne soppblandingen over. Paien smaker best rykende varm.
Flere oppskrifter
-
Nøttestek fra Bellies
Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.
-
Potetstappe med masse hvitløk
Potetstappe er kanskje min favoritt blant potetrettene, og det sier ikke rent lite! Jeg elsker jo poteter, og kunne ha spist det til alle måltider. Pommes frites, fløtegratinerte, bakt i ovn, stekt i panne, stekt som rösti… Mulighetene er mange, og smaken blir jo god…
-
Pastinakksuppe med persillepuré
Dette er en skikkelig, skikkelig god suppe med fyldig pastinakk, smakfull persille og sprø chips på toppen. Retten passer veldig godt som forrett når du har gjester som du vil gjøre ekstra stas på.
10 thoughts on “Sopp- og kastanjepai”
Leave a Reply
Det står 1 SS salt i paibunnen…. Jeg prövde det og det var hårreisende salt 🙂 Tipper det er en trykkfeil.
Ellers er paien supergod!!
vææææ det er feil! Retter det med en gang. Takk for at du følger med 🙂
Prøvde denne i jula i fjor og denne paien er helt nydelig! 🙂 Skal lage den igjen i morgen, men tror ikke jeg får tak i kastanjer ennå. Hva kan jeg bruke istedenfor? Valnøtter?
Valnøtter høres lurt ut 🙂 🙂 Glad du likte den!
Denne er fantastisk! Julemiddagen hvert år <3
Hurra! Så stas å høre 😀
Jeg har lyst til å lage denne treretteren til fire vanlige, sultne damer. Holder det med paien til hovedrett, tenker du – eller ville du servert noe mer til? Og: Går det an å lage det meste dagen før eller tidlig samme dag, og så steke paien og varme suppa om kvelden?
ååå, denne så jeg ikke før nå! Håper det ordnet seg 🙂 Jeg mener at denne fint tåler å være hvoedrett, og den kan lages klar til steking dagen før.
Hei, kan man bruke hermetiske kastanjer? Jeg vet ikke hvor jeg får tak i ferske i Bergen..
Det skal gå helt fint, jeg har bare ikke prøvd det selv, men hermetiske alternativer pleier jo å fungere bra!