Sopp- og kastanjepai

Sopp- og kastanjepai

En nydelig vegansk pai med masse god smak av kastanjer, timian, gulrøtter, sopp og tranebær. 

Jeg er så glad i pai! Tidligere har jeg laget det helt vegansk med å bruke silketofu, vanlig tofu samt en røre basert på kikertmel. Mens det finnes flere måter! I denne varianten bruker jeg rett og slett vegansk kremost i fyllet, og det blir skikkelig saftig og godt.

I selve fyllet og i toppingen har vi skikkelig mange godsaker – ekstra godt blir det om du har ulike typer sopp som du blander sammen.

Tranebærene bidrar med litt sødme og vintersmak, disse kan erstattes med rosiner om det gjør det enklere for deg. De kan også droppes om du ikke liker de så godt.

Sopp- og kastanjepai

En nydelig vegansk pai med masse god smak av kastanjer, timian, gulrøtter, sopp og tranebær. 
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course hovedrett
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 250 g hvetemel
  • 3-4 ss kaldt vann
  • 1 ts salt
  • 120 g vegansk margarin
  • 250 g kastanjer
  • 1 sjalottløk eller annen liten løk
  • 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
  • 4 stilker timian
  • 5 gulrøtter
  • 250 g aromasopp
  • 4 ss olje
  • 225 g vegansk kremost – maturell eller med urter har du en pakke på 200 gram eller 250 gram så er det greit å bruke hele pakken her
  • 250 g sopp kantarell, shiitake, steinsopp og/eller østerssopp
  • 4 stilker persille
  • 2 ss tørka tranebær

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en paiform.
  • Ha hvetemel, vann, salt og margarin i en foodprocessor med kniver. Kjør til det former seg en rundt deig – spe eventuelt med litt mer mel her.
  • Kjevle ut deigen og legg den over i terteformen.
  • Skrell kastanjene og skjær dem i skiver. Legg ca halvparten til side.
  • Finhakk løk, hvitløk og timian, riv gulrøttene på den groveste siden av et rivjern. Skjær soppen i skiver eller riv den i mindre biter.
  • Varm opp 2 ss olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i løk, hvitløk, timian, sopp og altså halvparten av kastanjene og fres til 3-4 minutter. Rør deretter inn gulrøttene og kremost, og skru ned varmen. La det hele putre i noen minutter til osten har smeltet en del. Smak til med salt og pepper, og fordel over paibunnen.
  • Bak i ovnen i ca. 30 minutter. Gjør klar resten mens paien baker. Grovhakk resten av soppen og persillen.
  • Varm opp resten av oljen til medium/høy varme i en panne. Ha i sopp og resten av kastanjene og la det frese til soppen er gyllen. Smak til med salt og pepper. Vend persillen og tranebærene i til slutt. Sett pannen på lav varme.
  • Når du tar paien ut av ovnen har du denne soppblandingen over. Paien smaker best rykende varm.
Keyword fritert sopp, jul, pai

Flere oppskrifter

  • Kremet jordskokksuppe

    Kremet jordskokksuppe

    En fyldig og smaksrik suppe, som passer godt på de dagene du skal imponere litt ekstra.

  • Nøttestek fra Bellies

    Nøttestek fra Bellies

    Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.

  • Potetstappe med masse hvitløk

    Potetstappe med masse hvitløk

    Potetstappe er kanskje min favoritt blant potetrettene, og det sier ikke rent lite! Jeg elsker jo poteter, og kunne ha spist det til alle måltider. Pommes frites, fløtegratinerte, bakt i ovn, stekt i panne, stekt som rösti… Mulighetene er mange, og smaken blir jo god…



10 thoughts on “Sopp- og kastanjepai”

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating