Brokkolisalat med cashewdressing

Egentlig en snål kombinasjon. Rå brokkoli, rå løk, rosiner og kremet dressing.
Den originale varianten inneholder i tillegg majones og bacon. Jeg lurer sånn på hvordan stemningen var i rommet da den første kokken kom med dette forslaget til lunsjbuffeten.
Men, brokkolisalat funker. Spesielt når det er varmt ute, spesielt som tilbehør til grillmat og spesielt på piknik. Jeg serverer den sjelden helt ensom, men det skal ikke mer til en godt brød som tilbehør før det begynner å fungere veldig bra. Kjører du på med en annen salat, litt hummus og eventuelt noe grilla greier, da snakker vi festmåltid.



To bacon or not to bacon
Som nevnt, originalen her er med bacon. Jeg fant en oppskrift på nett der de anbefalte å bytte bacon med bringebær for en vegetarisk vri. Det synes jeg var litt spennende, fordi mens bacon bidrar med salt, fett og røkt smak, byr bringebærene på sånn cirka det helt motsatte.
Dersom du er typen som savner salt, fett og røkt – er min anbefaling her å marinere tofuterninger eller sopp i soyasaus, liquid smoke (ev. røkt paprikapulver) og bitte litt lønnesirup, for deretter å steke det ganske sprøtt. Drysser du dette over rett før servering blir det digg.

Brokkolisalat med cashewdressing
Ingredients
Cashewdressing
- 2,5 dl usaltede cashewnøtter
- 2 dl vann
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss lønnesirup
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
Salat
- 1,5 brokkoli buketter og stilk
- ½ rødløk
- 1 dl rosiner ev. tranebær
- 0,5 dl solsikkefrø eller andre frø/kjerner
Instructions
Cashewdressing
- Start med å bløtlegge nøttene i godt med vann. La dem stå i alt fra 10 minutter til 1 time. Jo lenger det står, jo enklere blir det å få kremet konsistens på dressingen.
- Sil av vannet, og ha nøttene over i en foodprocessor eller blender.
- Tilsett 2 dl vann, sitronsaft, lønnesirup, hvitløk, salt og pepper, og har en helt jevn, kremet dressing. Smak eventuelt til med litt mer salt.
Salat
- Del brokkolien i relativt små buketter, og skjær stilken i små biter. Grovhakk rødløk.
- Ha brokkoli, rødløk og rosiner i en bolle, hell på dressingen og vend det hele godt sammen.
- Nå kan du enten sette salaten kaldt – i kjøleskapet holder den seg fint i opptil et døgn – eller servere med en gang. Dryss solsikkefrø over rett før servering.
Flere oppskrifter
-
Lettvint jordbærkake
Omtrent så lettvint som du får det: kaken rører du sammen på et kvarter, og etter 40 minutter i ovnen er den klar til servering. Det som krever mest av deg er å dele noen jordbær i to.
-
Pastasalat med urtesaus
Denne sommerlige pastasalaten er full av smak, enkel å lage – og perfekt å ta med på piknik! Søte ovnsbakte tomater, frisk grønnkål og en aromatisk urtesaus med basilikum, persille og mynte gjør retten både fargerik og smaksrik. Topp det hele med rista pinjekjerner for…
-
Brokkolisalat med cashewdressing
Egentlig en snål kombinasjon. Rå brokkoli, rå løk, rosiner og kremet dressing. Den originale varianten inneholder i tillegg majones og bacon. Jeg lurer sånn på hvordan stemningen var i rommet da den første kokken kom med dette forslaget til lunsjbuffeten. Men, brokkolisalat funker. Spesielt når…


