Krydret risengrynsgrøt
Eller “tøm kjøkkenskapene etter julen”-grøt.
Er det bare meg som sitter igjen med en hel haug åpna poser mandler, rosiner og ulike julekrydder i slutten av desember? Kartonger med litt risengryn liggende nederst, som helst ikke skal stå til neste jul? For ikke å snakke om appelsiner og klementiner som bør spises i løpet av ganske få dager, for ikke å bli dårlige?
Min romjulstradisjon er å hvile. Hvile helt uten dårlig samvittighet. Bruke en dag i sengen på å lese en bok, spille candy crush til telefonen er varm, se en haug med filmer, og bare ligge på sofaen og stirre i taket. Jeg trenger det, for å komme til hektene etter desember – og for å lade opp til det nye året.
Håpet er at jeg en dag skal begynne å gjøre fornuftige ting, fordi jeg ønsker det selv. Betale regninger. Svare på eposter. Redigere de siste bildene fra førjulstiden, og plutselig: den årlige oppryddingen og storvasken av kjøkkenet.
Fordi jeg selv har lyst til det, rydder, sorterer og vasker jeg i timevis, og det gjør sikkert like godt for meg mentalt som det gjør for kjøkkenet. Jeg setter ting på plass igjen etter holdbarhetsdato, og legger alt som er åpent fram for å se om jeg kan bruke det opp. Slik ble denne oppskriften til. Og slik blir forhåpentligvis flere oppskrifter utover i januar til.
Krydret risengrynsgrøt
Ingredients
- 4 dl vann
- 1 ts salt
- 1 ts kanel
- 0,5 ts muskat
- 1 ts vaniljepulver eller innholdet fra en halv vaniljestang
- 2 ss lønnesirup eller annen søtning
- 2 dl grøtris
- 4 dl kokosmelk
- 6 dl soyamelk eller annen plantemelk
- 0,5 appelsin
- 1 dl rosiner
Instructions
- Kok opp vann, salt, kanel, muskat, vanilje og lønnesirup i en stor gryte. Ha i grøtris, og la den koke til all væsken er absorbert.
- Spe med ca. 2 dl kokosmelk og soyamelk. La det koke helt inn før du har i mer. Rør jevnlig i grøten.
- Riv appelsinskallet og ha i det samt rosinene når grøten nærmer seg ferdig.
- Fortsett til all væsken er kokt inn, og du har en fyldig grøtkonsistens.
- Server varm, lun eller kald.
Flere oppskrifter
-
Havregrøt i blender
Lettvint, mettende og smaksrik frokost som du lager klar kvelden i forveien. Smaker nesten som dessert. nesten.
-
Ovnsbakt havregrøt med tranebær
Er det frokost? Er det kake? Er det begge? Denne nydelige hybrid-løsningen leverer uansett god morgenstemning.
-
Havregryn + chiafrø = ❤️
Når chiafrø og havregryn overnatter sammen blir resultatet en kjempegod kjøleskapsgrøt! De fleste kjenner nok til både chiapudding og kjøleskapsgrøt med havre, og her kombinerer vi dem rett og slett.