Gresskartaco
Nydelig tacovariant med ovnsbakt gresskar, søt eplesalsa og cashewkrem.
Gresskarsesongen er her, og det er helt nydelig! Ikke et stygt ord om importert flaskegresskar, men det er utrolig kjekt når grønnsaksdiskene nesten bugner over av ulike typer norskdyrket gresskar.
Alle variantene som selges for matlaging er gode. Jeg tipper det som er merket pyntegresskar også er vel så gode, men det er en annen historie. Er du ikke vant med å lage mat med gresskar, så kan du prøve deg på alle sammen. Når du kommer litt inni det kan du finne deg favoritter til ulike typer mat – eller gjøre som meg – kjøpe det du ser for deg blir finest på bilder.
I denne oppskriften har jeg brukt hokkaidogresskar. Hokkaido kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokes. Det kan brukes i puré, og passer fint til baking. Ovnsbakt blir det mykt og ganske søtt, så her er det ikke vits å tilsette sukker, akkurat. Istedenfor bruker jeg spisskummen, paprika, røkt paprika, chili og litt salt – som hjelper på å balansere smaken.
Som tilbehør har jeg her eplesalsa og cashewkrem, men du kan fint bruke andre sauser du liker godt.
Vegansk taco med gresskar
Ingredients
Gresskar
- 0,5 hokkaidogresskar
- 2 ss olje
- 1 ts salt
- 1 ts spisskummen
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts røkt paprikapulver
- 0,5 ts chiliflak eller chilipulver
Eplesalsa
- 4 epler
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 1 chili ta en du liker godt
- 2 ss brunt sukker
- 0,5 lime
Cashewkrem
- 65 g usalta cashewnøtter
- 1 hvitløksfedd
- 2 ss næringsgjær
- 1 ts limesaft
- ca. 1 dl vann
- salt
Til servering
- 8-10 små maistortillas eller store. Eller av hvete. Ta de du liker best.
- salat
- koriander
- ev. litt chiliflak
Instructions
Tips før du starter
- Det kan være greit å lese gjennom oppskriften, og å starte med bløtleggingen og alt som skal kuttes før du har gresskaret i ovnen.
Gresskar
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, og kle et stekebrett med bakepapir.
- Fjern kjernene fra gresskaret, og skjær av skallet. Del innmaten i to mindre deler, og hver del to, slik at du totalt har fire deler. Skjær disse i skiver med tykkelse på ca. 0,5 cm.
- Ha olje på stekebrettet, fordel gresskaret over, og ha på salt og krydder. Vend alt godt sammen, sett i ovnen og stek i 25-30 minutter. Gresskaret skal bli gyllent og mørt.
Eplesalsa
- Skjær eplene i små terninger. Grovhakk løk, hvitløk og chili. Ha i en gryte, tilsett også brunt sukker og limesaft.
- Skru forsiktig opp temperaturen til det begynner å surre, og la det deretter småkoke under lokk til gresskaret er ferdig i ovnen. Rør av og til.
Cashewkrem
- Bløtlegg nøttene i vann før bruk. Alt hjelper; 5 minutter til 1 time er bra.
- Hell av vannet og ha nøttene i en foodprocessor. Tilsett hvitløk, næringsgjær og limesaft og litt av vannet. Kjør til du har en jevn masse. Spe med litt og litt vann, til du får en tyktflytende konsistens. Smak til med vann.
Servering
- Varm tortillasene kjapt opp i ovnen. Fyll dem med cashewkrem, salat, gresskar, eplesalsa og koriander – og eventuelt noen chiliflak på toppen.
Godt tilbehør
-
Maisbrød
Lettlaget og smaksrikt brød, som passer like godt med margarin eller kremost på, som tilbehør til meksikanske gryteretter.
-
Meksikansk ris
I sommer var jeg på Månefestivalen og testa ut maten, og la ut meningene mine på Instagram. Jeg fikk veldig mange spørsmål om noe så detaljert som risen til Los Tacos, som alle syntes så fristende ut (og ja, den smaker godt!).
-
Tahinisaus til taco
Lettvint saus som passer utmerket til taco og andre typer meksikansk mat. Ooog til salater. Og falafel.