Eplemos
Herlig som pålegg, som topping på grøt og yoghurt, og som ingrediens i bakst.
Har du epler som begynner å bli litt vel modne, eller har du plutselig 200 modne epler på treet som du vil gjøre noe lurt med før de råtner?
Da er dette et supert alternativ!
Koker du epleterninger med litt sukker og bitte litt vann, helt til det blir mos i konsistensen, kan du beholde eplesmaken mye lenger. I sterile glass holder eplemos seg i noen måneder i kjøleskapet, fryser du den ned holder den seg enda lenger.
Og hva den kan brukes til?
Hva med tilslørte bondepiker? Som pålegg på brød? Som topping på havregrøt, smoothiebowls og yoghurt? Eller som en slags superingrediens som erstatning for egg i en god del kaker samt tykke pannekaker? Mulighetene er gode og store. Alt du trenger for å starte er en gryte, noen epler, samt nettopp sukker og vann.
Eplemos
Ingredients
- 3 store epler
- 0,5 dl sukker se kommentar under
- 3 ss vann
Instructions
- Hvis du vil kan du skrelle eplene først. Jeg pleier ikke å gjøre det, men den blir nok litt finere da.
- Skjær eplene i terninger, fjern kjerne og stilk.
- Ha epleterninger, sukker og vann i en gryte. Sett på varmen til ca. medium temperatur, og kok til eplene er møre og begynner å bli mos.
- Avkjøl, og oppbevar deretter eplemosen kaldt.
Notes
Oppskrifter med eplemos
-
Grønnkålpannekaker
Etter å ha vært gjennom min første sesong med grønnkål i kjøkkenhagen, har jeg en helt ny begeistring for denne herlige råvaren. “Den vokser som ugress”, sa de til meg på forhånd, og det stemmer. Det var rett og slett veldig lett å lykkes med…
-
Vegansk krydderkake
Dette er en av de kakene som rett og slett ble skikkelig vellykka. Den ble perfekt saftig i steketiden (som kommer en del an på hva slags ovn du har, så bruk helst trepinnetesten uansett), og smaken ble også veldig god. Jeg tok den med…
-
Byggrynsgrøt
Dette er en skikkelig god frokostgrøt med veldig god crunch fra byggryna, og massevis av god smak fra selve grøten, eple, nøttesmør og yoghurt. Grøten krever både litt planlegging og litt koketid, derfor lager jeg den helst til helger og på hjemmekontordager.