Byggrynsgrøt
Dette er en skikkelig god frokostgrøt med veldig god crunch fra byggryna, og massevis av god smak fra selve grøten, eple, nøttesmør og yoghurt. Grøten krever både litt planlegging og litt koketid, derfor lager jeg den helst til helger og på hjemmekontordager.
Men vet du hva? Helt verdt tiden. Jeg lager nesten alltid grøt til frokost, og denne seiler opp som en av favorittvariantene. Ekstra kjekt er det at vi kan bruke litt norske råvarer her. Bygg er kortreist og veldig næringsrikt, og epler er kortreiste deler av året.
Byggrynsgrøt
Ingredients
- 2,5 dl byggryn
- 2 epler eventuelt 3 ss eplemos + 1 helt eple
- 5 dl soyamelk eller 50/50 soya- og kokosmelk*
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts sukker
- 0,5 ts kanel + til servering
- 2 ss vegansk yoghurt helst med vaniljesmak
- 2 ss mandelsmør
Instructions
- Bløtlegg byggryna i vann før bruk. Jeg pleier å legge dem i bløt kvelden før (om jeg skal ha grøt til frokost), men har jukset et par ganger og bare latt dem ligge en time.
- Riv det ene eplet på den grove delen av et rivjern. Ikke ta med kjernene. Dette kan du erstatte med 3 ss eplemos istedenfor (eller droppe helt).
- Ha bygg, revet eple, soyamelk, salt, sukker og kanel i en gryte. La det koke opp, deretter småkoke til grynene begynner å bli litt myke og all væsken er absorbert. Dette tar cirka 20 minutter (men pass på så det ikke brenner seg).
- Skjær det andre eplet i terninger.
- Ha den ferdige grøten over i skåler, topp med epleterninger, yoghurt, mandelsmør og eventuelt litt ekstra kanel.
Notes
Flere oppskrifter
-
Eplesyltetøy
Epletrærne i hagen leverer og leverer, veldig kjekt! Men dersom eplene ikke høstes når de er modne, faller de til slutt ned, og det er ikke noe kjekt.
-
Plommesyltetøy
Har du fortsatt plommer i hagen? Da anbefaler jeg å koke syltetøy av dem! Om det oppbevares riktig holder det seg skikkelig lenge, og du kan ha den gode smaken av plommer på brødskiven hele vinteren.
-
Eplemos
Herlig som pålegg, som topping på grøt og yoghurt, og som ingrediens i bakst.