Polenta med grillet tomat og aioli

Polenta med grillet tomat og aioli

Sommeren er her – og grillværet også!

Jeg elsker å grille, og synes det er gøy å lage noe litt mer enn ferdige burgere og pølser fra butikken. Denne retten krever litt mer forberedelse enn å åpne en pakke og slenge mat på grillen, men etter min mening får du igjen for innsatsen i form av kjempegod smak – og okei pluss næring.

Retten består av tre deler: polentamel som kokes, krydres og avkjøles (og grilles til slutt), tomater som grilles, og herlig hjemmelaget aioli til å ha på toppen. Polentaen blir fast og god i konsistensen, og har salt- og umamismak. Tomatene blir saftige og gode, både søte og litt bitre, noe som står i utmerket kontrast til grillet polenta. Og aiolien? Den er digg.

Polentamel selges i de fleste godt assorterte dagligvarebutikken – se etter det i hyllen med bakevarer eller i allergiseksjonen.

polenta med grillet tomat

Polenta med grillet tomat og aioli

Nydelig vegansk grillmat laget fra bunnen av. Som hovedrett er denne oppskriften nok til to porsjoner, som tilbehør til fire.
Course hovedrett
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

Polenta

  • 1 l vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terninger
  • 1 ss provencekrydder eller en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian
  • 1 ss næringsgjær eller hvit miso
  • eventuelt litt salt
  • 4 dl polentamel
  • 1 ss vegansk margarin

Tomat og tilbehør

  • 2 store, modne tomater
  • salt
  • pepper
  • litt salat

Vegansk aioli (nb. dette er en stor porsjon)

  • 2 kinesisk hvitløk
  • 1 dl usøtet soyamelk
  • 1 ss dijonsennep
  • 0,5 sitron
  • 3 dl solsikkeolje eventuelt i kombinasjon med olivenolje
  • salt
  • pepper

Instructions
 

Polenta

  • Kle en form på ca 25*25 cm med bakepapir. Kok opp vann med buljongpulver, provencekrydder og næringsgjær/miso. Smak deg eventuelt til med litt salt, her spiller saltinnholdet i buljongpulveret inn.
  • Skru varmen ned slik at det såvidt småputrer. Hell i litt og litt polenta mens du visper. Heller du for fort eller bruker for høy varme vil det sprute noe voldsomt og du kan brenne deg.
  • La polentaen småkoke i fem til ti minutter, den skal tykne ganske godt. Rør inn margarinen.
  • Hell over i formen. Sett kaldt slik at polentaen stivner.

Grilling

  • Lag ringer av polentaen eller skjær den firkanter på ca 5*5 cm. Lager du runde polentasirkler kan du steke avskåret som krutonger, eventuelt kan du kna dem sammen og lage flere sirkler.
  • Grill polentaen i et par minutter på hver side.
  • Skjær tomatene i to. Grill i et par minutter på hver side. Krydre med litt salt og pepper. 
  • Anrett salat nederst på et serveringsfat, legg deretter annen hver tomat og polenta. Topp med aioli og persille.

Aioli

  • Sett stekeovnen på 180 grader. Ha hvitløkene i en liten ildfast form, og stek i ovnen i cirka 20 minutter.
  • Rør sammen soyamelk, dijonsennep og saften fra sitronen i en bolle.
  • Ha i en stavmikser og la den gå. Hell i oljen i en tynn stråle. Etterhvert får du en tykk majones.
  • Når hvitløken er ferdig i ovnen, tar du den forsiktig ut og presser innmaten oppi majonesen. Pass på at du ikke brenner deg.
  • Smak til med salt og pepper.
Keyword grillmat, polenta

Flere oppskrifter

  • Polenta med grillet tomat og aioli

    Polenta med grillet tomat og aioli

    Sommeren er her – og grillværet også! Jeg elsker å grille, og synes det er gøy å lage noe litt mer enn ferdige burgere og pølser fra butikken. Denne retten krever litt mer forberedelse enn å åpne en pakke og slenge mat på grillen, men…

  • Kremet potetsalat

    Kremet potetsalat

    Potetsalat må være verdens beste restemat! Har du kokte – eller stekte eller bakte – poteter til overs fra gårsdagens middag? Skjær dem i biter, smell sammen en cashewkrem, og så ja, mangler du bare grillmaten. “Hei Jim, vi har rester å spise opp så…

  • Grillet hjertesalat

    Grillet hjertesalat

    Dette høres kanskje ut som en episode av Friends der noen har blitt veganer og de skal grille. Kan du høre Chandler i hodet ditt? Too many jokes… must mock Joey!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating