Polenta med grillet tomat og aioli
Nydelig vegansk grillmat laget fra bunnen av. Som hovedrett er denne oppskriften nok til to porsjoner, som tilbehør til fire.
Polenta
- 1 l vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terninger
- 1 ss provencekrydder eller en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian
- 1 ss næringsgjær eller hvit miso
- eventuelt litt salt
- 4 dl polentamel
- 1 ss vegansk margarin
Tomat og tilbehør
- 2 store, modne tomater
- salt
- pepper
- litt salat
Vegansk aioli (nb. dette er en stor porsjon)
- 2 kinesisk hvitløk
- 1 dl usøtet soyamelk
- 1 ss dijonsennep
- 0,5 sitron
- 3 dl solsikkeolje eventuelt i kombinasjon med olivenolje
- salt
- pepper
Polenta
Kle en form på ca 25*25 cm med bakepapir. Kok opp vann med buljongpulver, provencekrydder og næringsgjær/miso. Smak deg eventuelt til med litt salt, her spiller saltinnholdet i buljongpulveret inn.
Skru varmen ned slik at det såvidt småputrer. Hell i litt og litt polenta mens du visper. Heller du for fort eller bruker for høy varme vil det sprute noe voldsomt og du kan brenne deg.
La polentaen småkoke i fem til ti minutter, den skal tykne ganske godt. Rør inn margarinen.
Hell over i formen. Sett kaldt slik at polentaen stivner.
Grilling
Lag ringer av polentaen eller skjær den firkanter på ca 5*5 cm. Lager du runde polentasirkler kan du steke avskåret som krutonger, eventuelt kan du kna dem sammen og lage flere sirkler.
Grill polentaen i et par minutter på hver side.
Skjær tomatene i to. Grill i et par minutter på hver side. Krydre med litt salt og pepper.
Anrett salat nederst på et serveringsfat, legg deretter annen hver tomat og polenta. Topp med aioli og persille.
Aioli
Sett stekeovnen på 180 grader. Ha hvitløkene i en liten ildfast form, og stek i ovnen i cirka 20 minutter.
Rør sammen soyamelk, dijonsennep og saften fra sitronen i en bolle.
Ha i en stavmikser og la den gå. Hell i oljen i en tynn stråle. Etterhvert får du en tykk majones.
Når hvitløken er ferdig i ovnen, tar du den forsiktig ut og presser innmaten oppi majonesen. Pass på at du ikke brenner deg.
Smak til med salt og pepper.
Keyword grillmat, polenta