Tikka masala med søtpotet og blomkål
Nydelig indisk* rett med grønnsaker, erter, quinoa og en knallgod saus.
*Først en liten innrømmelse: denne oppskriften har jeg eksperimentert meg fram til basert på en kjempegod tikka masala-rett jeg fikk servert i London en gang. Det sier seg selv at det slett ikke er sikker at den er nøyaktig lik, i tillegg så er jeg usikker på om det er rett bruk av tittelen “Tikka masala”. I tillegg aner jeg ikke om den faktisk kommer fra India, eller er noe de har laget i England for å herme etter indisk mat, så ikke forvent å lære noe nytt av å lese denne innledningen.
Men altså: det smaker digg. Skikkelig digg. Og retten er ikke veldig vanskelig å lage. Du starter med å krydre og bake grønnsaker i ovnen, og mens de står og godgjør seg koker du quinoa og rører sammen en saus. Som proteinkilder her bruker jeg både cashewnøtter, erter og nettopp quinoa – så denne retten er rik på både smak og næring.
Tikka masala med søpotet og blomkål
Ingredients
- olje til steking
- 600 g søtpotet
- 1 blomkål
- 1 ts salt
- 1 ts garam masala
Saus og tilbehør
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 2 hvitløksfedd
- 2 cm ingefær
- 0,5 rød chili
- 200 g quinoa
- 1 ss olje til steking
- 1 ss garam masala
- 1 ss gurkemeie
- 1 ss paprikapulver
- 4 dl knuste eller hakkede tomater (innholdet fra 1 boks/kartong)
- 2,5 dl kokosmelk
- 0,5 ts salt
- 100 g cashewnøtter
- 100 g erter
- koriander eller bladpersille til servering
- ev. naan til servering
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha på 1 ss olje, og gni den utover bakepapiret.
- Skrell søtpotet og skjær i terninger med lengder på 1-1,5 cm. Skjær blomkålen i relativt store buketter. Fordel alt utover stekebrettet, krydre med salt og garam masala, og sett i ovnen. Grønnsakene skal stekes i ca. 20 minutter – gjør klar saus og quinoa i mellomtiden.
Saus og tilbehør
- Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili. Hvitløk og ingefær kan eventuelt rives også.
- Kok quinoa etter anvisning på pakken.
- Varm opp en stor gryte til medium til høy temperatur. Ha i olje, løk, hvitløk, ingefær, chili, garam masala, gurkemeie og paprikapulver, og la det surre i noen minutter.
- Hell på knuste tomater, kokosmelk og salt, og la det koke opp. La deretter gryten småkoke i 5-10 minutter.
- Rør inn cashewnøtter og erter, og når grønnsakene i ovnen er ferdige, har du i dem også.
- Server gryteretten med quinoa, topp med koriander eller bladpersille. Naan er også godt til, om du har.
Notes
Flere oppskrifter
-
Søtpotet tikka masala
Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Søtpotet med indisk daal fra Sykt billig
Søtpotet er sykt godt i indiske gryter, men her gjør vi en liten vri på det hele og legger gryta oppi søtpoteten. Det er nemlig sånn at bakt søtpotet er noe av det aller beste som finnes, og kan til og med løfte noe så…