Kremet pastasalat med facon
Å lage vegansk “bacon” – facon – er en kjent og kjær måte å tilberede tofu på. Vi skjærer tofuen i terninger, steker den i panne med litt olje, heller på en marinade med salt- og røyksmak, og får et knallgodt resultat som minner om en kombinasjon av skinke og bacon. Ikke sprøstekt, men gode, saftige biter med stekeskorpe og masse smak.
Facon er blant annet knallgodt på pizza, med pasta i kremet saus og i kremet pastasalat, i bakt potet og på middagspannekaker.
I denne oppskriften bruker jeg den i en herlig kremet pastasalat, der den vanlige majones- eller rømmesausen byttes ut med cashewkrem. Det er både enormt godt og mettende, og står i perfekt kontrast til den salte tofuen.
Litt grønnsaker må også til, så her går jeg for to favoritter: friske, rå biter av paprika – og små brokkolibuketter som såvidt kokes. På toppen litt basilikum, og sammen blir det en skikkelig herlig rett som helt fint tåler å serveres som hovedrett. Synes du at salat til hovedrett er juks, kan du style den opp med en hvitløksbaguette eller focaccia. Pastasalaten er også helt nydelig tilbehør til grillmat.
Vegansk kremet pastasalat med “facon”
Ingredients
- 250 g tofu
- 2 dl usalta cashewnøtter
- 300 g tørka pasta
- 0,5 brokkoli
- 1 rød paprika
- 1 dl næringsgjær (eller mer om du elsker det)
- 4 ss soyasaus
- 2 ss lønnesirup
- 1 ts liquid smoke
- olje til steking
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 sitron
- salt
- vann
- basilikum
Instructions
- Starte med å pakke tofuen inn i kjøkkenpapir, legge noe halvtungt oppå den og la den stå litt slik at vann presses ut. Cashewnøttene, derimot, legger du i en bolle med godt med vann i.
- Kok pasta etter anvisning på pakken. Skjær brokkoli i små buketter og ha dem i de siste to minuttene av koketiden. Sil av vannet og skyll i kaldt vann, slik at kokeprosessen stopper.
- Skjær paprika i små terninger. Ha halvparten av næringsgjæren i en liten bolle, og rør inn soyasaus, lønnesirup og liquid smoke.
- Skjær tofu i terninger. Varm opp olje til medium til høy temperatur i en stekepanne, og stek tofuen til den begynner å bli gyllen. Jeg foretrekker sprø kanter, de vil uansett bli litt mykere når marinaden kommer på, men da blir det i alle fall solid stekeskorpe. Skru varmen ned til lav, hell på marinaden, og la tofuen stå og surre i den til alt er absorbert.
- Hell vannet av cashewnøttene som lå i bløt. Ha dem over i en foodprocessor eller blender, tilsett den andre halvparten av næringsgjæren, hvitløks, sitronsaft og 0,5 ts salt. Sett på maskinen og la den gå til du har en helt jevn cashrewkrem. Spe eventuelt med litt vann til ønsket konsistens. Smak eventuelt til med litt mer salt til slutt.
- Vend sammen pasta, brokkoli, paprika, facon og cashewkrem. Ha over i serveringsskåler, topp med basilikum. Pastasalaten kan oppbevares i kjøleskap fram til servering.
Flere oppskrifter
-
Ripssalsa
Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.
-
Rødbetesalsa
Turn the beet around!
-
Kremet potetsalat
Potetsalat må være verdens beste restemat! Har du kokte – eller stekte eller bakte – poteter til overs fra gårsdagens middag? Skjær dem i biter, smell sammen en cashewkrem, og så ja, mangler du bare grillmaten. “Hei Jim, vi har rester å spise opp så…