Vegansk karamellpudding
Nydelig tradisjonsdessert helt uten egg og fløte.
Karamellpudding er en skikkelig luksusdessert, og helt super både til jul og etter søndagsmiddagen.
I denne varianten bruker vi en kombinasjon av agarpulver og maisstivelse for å få den stiv, mens kokosmelk, sukker, sirup og vanilje gir den gode, fyldige smaken.
Agarpulver får du kjøpt på internett, og de har det ofte i økologiske butikker, helsekostbutikker og internasjonale matvarebutikker. Du kan også bruke agarflak, men da må du ha i 1 ss istedenfor 1 ts.
Vegansk karamellpudding
Ingredients
- 1 dl sukker
- 1 ss vann
- 1 ts agarpulver
- 5 dl kokosmelk søtet soyamelk eller en kombinasjon av de to
- 4 ss sirup
- 2 ss maisstivelse
- 2 ts vanilje pulver eller ekstrakt
Instructions
- Finn fram en liten brødform eller fire porsjonsformer.
- Smelt sukker og vann i en gryte på svak varme. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet. Øk deretter varmen til middels varme og rør rundt til det smeltede sukkeret får en brun farge. Hell over i formen(e). Nå vil det stivne, men det er ikke så farlig – når karamellpuddingen helles over vil det smelte igjen.
- Rør agarpulveret ut i kokosmelken, og la det stå i noen minutter før du fortsetter. Hell deretter det hele over i en gryte, tilsett sirup, maisstivelse og vanilje. Varm blandingen opp mens du visper. Når det begynner å koke skrur du temperaturen litt ned, og lar det småkoke i to minutter.
- Ha av varmen, og hell over i formen(e). Avkjøl i 3-4 timer, eventuelt over natten.
- Ved servering bruker du en kniv til å skjære langs kantene, før du hvelver karamellpuddingen over på serveringsfat.
Flere oppskrifter
-
Nøttestek fra Bellies
Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.
-
Risboller
Dette er kanskje min absolutte favoritt når det kommer til julesnop, og hvert år lager jeg en stor batch.
-
Bondekaker
Flate og tørre julekaker med kryddersmak.