Brun saus

Brun saus

Festsaus til julemiddagen!

Brun saus hører med til julemiddagen (og resten av året også strengt tatt), og dette er en skikkelig luksusvariant med steinsopp, laurbærblad, rødvin og syltetøy. Lager du nøttestek kan du bruke bløtevannet fra den steinsoppen (og droppe egen steinstopp til denne sausen).

vegansk brun saus oppskrift

Vegansk brun saus

Det tar litt tid, det krever litt ingredienser – men resultatet blir en skikkelig festsaus.
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 25 g tørka steinsopp
  • 2 sjalottløk
  • 2 gulrøtter
  • 2 selleristenger
  • 4 stilker timian
  • 2 ss olivenolje
  • 2 laurbærblad
  • 2 ss rødvin
  • 2 ss tyttebærsyltetøy eller ripsgelé
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ss mørk miso eller soyasaus
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1,2 l grønnsakskraft eller vann med buljongpulver

Instructions
 

  • Bløtlegg steinsopp i 3 dl varmt vann.
  • Skrell  løk og gulrøtter, grovhakk de deretter, samt grovhakk selleristengene.
  • Plukk soppen ut av vannet (ta vare på bløtevannet) og grovhakk den og. Finhakk timian.
  • Ha oljen i en gryte som du setter på medium varme. Ha i alle grønnsakene og timian og stek i 10 minutter, mens du jevnlig vender på det hele.
  • Ha deretter i laurbærblad, rødvin og syltetøy og stek videre til det begynner å bli klissete. Rør inn hvetemel og la det steke i et minutt til.
  • Rør deretter inn miso, tomatpuré og eddik, og hell til slutt inn bløtevannet fra soppen og grønnsakskraften mens du visper godt.
  • La sausen koke i cirka 10 minutter, fisk ut laurbærbladene og kjør sausen jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg). Istedenfor dette kan du eventuelt sile sausen gjennom en finkornet sil.
  • Smak til med salt og pepper og servér!

Flere oppskrifter

  • Potetstappe med masse hvitløk

    Potetstappe med masse hvitløk

    Potetstappe er kanskje min favoritt blant potetrettene, og det sier ikke rent lite! Jeg elsker jo poteter, og kunne ha spist det til alle måltider. Pommes frites, fløtegratinerte, bakt i ovn, stekt i panne, stekt som rösti… Mulighetene er mange, og smaken blir jo god…

  • Potetgrateng

    Potetgrateng

    Poteter, poteter, poteter, poteter… Jeg blir aldri lei! Poteter må seriøst være noe av det aller beste jeg vet. Poteter og sjokolade. Men helst ikke sammen.

  • Høstbowl

    Høstbowl

    Dette er en aldeles nydelig varm salat, om du vil, som kan serveres både som hverdagsmiddag og som tilbehør til søndagsmiddagen. Det er mye som smaker både høst og jul her, så retten kan virkelig brukes til mange anledninger.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating