Go Back

Vegansk brun saus

Det tar litt tid, det krever litt ingredienser - men resultatet blir en skikkelig festsaus.
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 25 g tørka steinsopp
  • 2 sjalottløk
  • 2 gulrøtter
  • 2 selleristenger
  • 4 stilker timian
  • 2 ss olivenolje
  • 2 laurbærblad
  • 2 ss rødvin
  • 2 ss tyttebærsyltetøy eller ripsgelé
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ss mørk miso eller soyasaus
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ss rødvinseddik
  • 1,2 l grønnsakskraft eller vann med buljongpulver

Instructions
 

  • Bløtlegg steinsopp i 3 dl varmt vann.
  • Skrell  løk og gulrøtter, grovhakk de deretter, samt grovhakk selleristengene.
  • Plukk soppen ut av vannet (ta vare på bløtevannet) og grovhakk den og. Finhakk timian.
  • Ha oljen i en gryte som du setter på medium varme. Ha i alle grønnsakene og timian og stek i 10 minutter, mens du jevnlig vender på det hele.
  • Ha deretter i laurbærblad, rødvin og syltetøy og stek videre til det begynner å bli klissete. Rør inn hvetemel og la det steke i et minutt til.
  • Rør deretter inn miso, tomatpuré og eddik, og hell til slutt inn bløtevannet fra soppen og grønnsakskraften mens du visper godt.
  • La sausen koke i cirka 10 minutter, fisk ut laurbærbladene og kjør sausen jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg). Istedenfor dette kan du eventuelt sile sausen gjennom en finkornet sil.
  • Smak til med salt og pepper og servér!