Verdens beste hummus

Verdens beste hummus

Hummus er en nydelig, kremet og smakfull kikertdipp som smaker godt til nesten alt! 

Kan tro jeg har lett etter denne oppskriften!

Helt siden jeg satte i gang med vegansk kosthold hjemme, har jeg prøvd å lage en super kikertdip. Jeg trodde jeg var inne på noe, helt tiljegi var på en fantastisk marokkansk restaurant i London. Etter å ha skrapt skålen der var jeg tilbake på null. Jeg har prøvd utallige varianter, med ulike mengder av blant annet sitron, tahini, olivenolje, diverse krydder, hvitløk og kikerter. Har funnet flere oppskrifter på både norske og utenlandske blogger, mange har vært nære, men ingen har klart å gi meg den kremete, milde og fantastiske hummusen jeg har vært ute etter.

Enter Ottolenghi.

Min favorittchef. Selvfølgelig. I den fantastiske vegetarkokeboken Plenty var det selvfølgelig en hummusoppskrift – og den var jeg nødt til å gi en sjanse. Hemmeligheten hans, er å putte litt natron i når en vanner ut kikertene, samt litt i kokevannet. I tillegg er det viktig å lage hummusen mens kikertene er varme fra kokingen. Da kan du spe med kokevann å få en nesten flytende konsistens – som stivner til perfekt hummus når den blir litt avkjølt. Det er bare å prøve selv:

vegansk hummus oppskrift

Verdens beste hummus

Nydelig, silkemyk kikertdipp med masse god smak av Midtøsten.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Bløtlegging 12 hours
Course Dipp
Cuisine Midt-østen
Servings 1 god skål

Ingredients
  

  • 100 g tørka kikerter (ev. innholdet fra 1 kartong (da kan du droppe bløtlegging og koking))
  • 2 ts natron
  • 100 g tahini
  • 1 sitron
  • 2 hvitløksfedd
  • salt

Instructions
 

Dag 1 (eventuelt supertidlig om morgenen)

  • Ha kikertene i en skål, og hell vann over. Du trenger cirka dobbelt så mye vann som kikerter. Ha i en teskje med natron. La det ligge en del timer, helst over natten.

Dag 2

  • Hell vannet av kikertene, og ha dem over i en gryte. Nok en gang tilsetter du dobbel mengde vann, samt en teskje natron. La det småkoke til kikertene er skikkelig myke. Koketiden kommer an på hvor lenge de lå i bløt, du trenger maks én time. Sil kikertene, ta vare på vannet.
  • Ha kikertene i en foodprocessor. Jeg anbefaler å starte med halv mengde tahini, sitronsaft og hvitløk, samt litt salt, og smake til etterpå.
  • Sett på maskinen, og la den gå noen minutter, til du har en helt jevn masse. Spe med litt kokevann til du har ønsket konsistens. Jeg foretrekker den veldig kremet, uten noen klumper. Lager du hummusen en god stund før servering, er det greit å vite at den vil stivne litt i kjøleskapet.
  • Bruk baksiden av en spiseskje til å anrette hummusen på en tallerken. Dryss litt paprikapulver på toppen, og hell over litt kaldpresset raps- eller olivenolje.
Keyword hummus, kikerter, meze

Ofte stilte spørsmål om hummus

Kan jeg bruke hermetiske kikerter i hummus? 

Ja, men da blir ikke resultatet like kremet og godt. Når vi koker dem selv med natron i vannet blir de ekstra myke og perfekte i hummus.

Kan jeg lage hummus av andre ting enn kikerter? 

Ja, for eksempel er hvite bønner skikkelig godt i hummus! Jeg har også laget det med røde linser faktisk, med rett krydder blir det skikkelig godt.

Kan jeg lage hummus uten tahini? 

Ja, men du mister litt av den typiske smaken. Dersom du ikke har tahini hjemme, men har sesamfrø, kan du prøve deg på en hjemmelaget tahini. Jeg har også brukt hasselnøttsmør og faktisk peanøttsmør i hummus, og det har blitt godt det også. Men kanskje ikke si det til noen.

Hva lages hummus av? 

Der er i all hovedsak en kikertdip, der moste kikerter tilsettes andre råvarer for å gi god smak. Mine favoritter er hvitløk, sitronsaft, tahini og salt.

Hva kan jeg spise med hummus? 

Min favoritt er falafel, men det er også skikkelig godt på burgere, på pizza, i salater og som dipp til for eksempel stekte poteter.

Flere oppskrifter

  • Tomatdipp til tapas

    Tomatdipp til tapas

    Modne tomater + gammelt brød = en skikkelig god match!

  • Tre typer hummus

    Tre typer hummus

    med samme grunnoppskrift.

  • Gressløkpesto

    Gressløkpesto

    Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…



46 thoughts on “Verdens beste hummus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating