Slik lager du vegansk julesnop
Her får du mine beste tips til å bytte ut ingredienser i oppskrifter for å gjøre resultatet vegansk, og noen smaksrike oppskrifter på snop uten egg, melk og gelatin.
Ingrediensene til tradisjonelt julesnop er ofte veldig enkle å tilpasse for oss som ikke vil ha egg, melk og gelatin i kosten. Her er noen triks:
1. Sjokolade: det finnes enormt mye mørk sjokolade uten meieriprodukter. Ser du i allergihyllen i butikken er de ofte merket vegan, men det finnes vanligvis gode alternativene sammen med bakevarene også. For eksempel er Odense og Coop sine to mørkeste bakesjokolader veganske, og det finnes virkelig mye mer i alle prisklasser.
2. Marsipan: inneholder tradisjonelt sett egg og nøtter. Heldigvis er egg dyrt, og mange billigprodusenter lager “uekte” marsipan uten nettopp egg. Kjekt for oss! Sjekk innholdsfortegnelsen på pakkene som ikke er merket “ekte marsipan”, og stort sett vil du finne vegansk marsipan.
3. Kakaopulver: bakekakaopulver er omtrent alltid vegansk – bare pass på at du ikke bruker drikkekakao-variantene. De har ofte melk i.
4. Smør – skal det brukes i fast form er det lettest å erstatte med vegansk margarin. Skal det smeltes er kokosfett en god erstatter, det er også ofte mulig å bytte det ut med olje. Til alt som er søtt anbefaler jeg vanlig rapsolje.
5. Melk og fløte: her finnes det en rekke forskjellige erstatninger, både melk, matlagningsfløte og vispet fløte. Her kan du velge etter smak. Jeg foretrekker soya- og kokosmelk når jeg trenger melk som skal varmebehandles, og soyafløte eller kokosmelk dersom fløte skal varmebehandles. Til visping fungerer både fløte av soya, havre og ris.
6. Gelatin: kan fint erstattes av agarpulver eller agarflak.
7. Allergier: siden vegansk også ofte passer allergikere, kan det nevnes at nøtter ofte kan erstattes med tørket frukt.
Skal du bake julekaker også?
-
Risboller
Dette er kanskje min absolutte favoritt når det kommer til julesnop, og hvert år lager jeg en stor batch.
-
Sjokoladepinner
Disse er faste hos meg hvert eneste år, og forsvinner nesten skummelt fort fra kakeboksen. Kjempegode med et glass havremelk, eller en kopp kaffe. Eller julebrus. Alt passer til julebrus.