Maisbrød
Lettlaget og smaksrikt brød, som passer like godt med margarin eller kremost på, som tilbehør til meksikanske gryteretter.
Mitt første møte med maisbrød var i London, på Ottolenghi, en restaurant som stadig påvirker meg i hva slags mat jeg har lyst til å lage.
Dette er en evighet siden. Alt var litt nytt for meg. Spesielt Ottolenghi.
En venninne som bor i London var guiden. Vi måtte på Ottolenghi for å spise frokost, det var best in town. Vi måtte være tidlige, for å slippe å stå i lang kø. Nuvel, tenkte jeg, og syntes køen var ganske lang allerede. Heldigvis fikk jeg justert hodet fra «det er kjipt å stå i kø» til «aiaiai, lurer på hva som er så bra at alle disse folkene står opp tidlig på en lørdag for å stå her og vente».
De ventet på maisbrød.
En meny med 10-12 frokostretter, den ene mer fristende enn den andre.
«And a side of corn bread».
Alle visste om denne hemmeligheten, som man bestilte i tillegg til retten sin. De bar og bar ut på de gule, tykke skivene, og til slutt fikk jeg også smake.
Sikkert 20 år etterpå (hjelp) prøver jeg fortsatt å gjenskape oppskriften. Her er et forslag jeg er skikkelig fornøyd med Ottolenghi-nivå vil det aldri ha, men til hjemmebruk, helt uten kø?
Mer enn godt nok.
Vegansk maisbrød med jalapeño og smak av ost
Ingredients
- 150 g mais ca. 1 liten boks
- 1 jalapeño kan sløyfes, eller erstattes med 1 ts chilipulver
- 200 g polenta grovt maismel
- 100 g hvetemel
- 1 ss bakepulver
- 3 ss sukker
- 1 ts salt
- 0,5 dl næringsgjær kan sløyfes
- 3 ss olje
- 2 dl soyayoghurt naturell
- 2 dl usøtet plantemelk
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, og kle en brødform med bakepapir.
- Sil laken av maisen, og grovhakk chilien.
- Ha polenta, hvetemel, bakepulver, sukker, salt og næringsgjær i en bolle, og rør det sammen.
- Lag en grop i midten og ha i mais, chili, olje, yoghurt og melk. Rør det kjapt sammen til en seig deig.
- Ha deigen over i brødformen, glatt den til på toppen, sett i ovnen og stek i ca. 35 minutter.
- Avkjøl brødet noe før du servering. Til middagsretter vil det fungerer fint lunt, skal du servere det med margarin eller kremost bør det bli litt kaldere.
Flere oppskrifter
-
Gresskartaco
Nydelig tacovariant med ovnsbakt gresskar, søt eplesalsa og cashewkrem.
-
Burritobowl
Nydelig meksikansk-inspirert middag med krydret ris, bønnestuing, cashewkrem og guacamole.
-
Blomkåltaco med tahinisaus
Jeg er knallglad i blomkål, spesielt dersom den blir ovnsbakt! Den funker med så utrolig mange smaker, for eksempel de samme en typisk vil bruke i taco. Her deler jeg blomkålen i buketter, krydrer dem med nettopp “tacokrydder”, baker i ovnen, og bruker dem nesten…