Eplesyltetøy
Epletrærne i hagen leverer og leverer, veldig kjekt! Men dersom eplene ikke høstes når de er modne, faller de til slutt ned, og det er ikke noe kjekt.
Nå er vi inne i den siste perioden før de gjør nettopp det, derfor høster jeg ganske mye mer enn jeg klarer å spise. Løsningen blir å lage ting som kan oppbevares lenge, for eksempel syltetøy og eplemos.
Jeg koker epler med sukker og bitte litt vann, har over på glass og oppbevarer i kjøleskapet. Bruksområdene er som syltetøy, til tilslørte bondepiker (så godt!), men eplemosen fungerer faktisk også for å erstatte egg i en del bakst (f.eks. krydderkake, sjokoladekake og faktisk pannekaker).
Eplesyltetøy
Ingredients
- 1 kg epler
- 1 dl vann
- 125 g sukker
- eventuelt litt kanel.
Instructions
- Skjær eplene i mindre biter, kast kjerner og stilk.
- Kok opp vannet i en gryte. Skru ned til medium temperatur, og ha i eplene. Rør av og til.
- Ha i sukker (og eventuelt kanel). Kok til eplene begynner å bli oppløste, ca. 30 minutter.
- Avkjøl eplesyltetøyet og ha over i rene (sterile), lufttett glass, og oppbevar i kjøleskap.
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg. Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…
-
Eplesyltetøy
Epletrærne i hagen leverer og leverer, veldig kjekt! Men dersom eplene ikke høstes når de er modne, faller de til slutt ned, og det er ikke noe kjekt. Nå er vi inne i den siste perioden før de gjør nettopp det, derfor høster jeg ganske…