Salat med ovnsbakt knutekål og reddik
Nydelig, mettende salat med kjøkkenhagegrønnsaker og urtebasert cashewdressing.
Hvor kjekt er det vel ikke med norske grønnsaker i sesong?
Jeg holder for tiden på med shoppestopp på mat; litt for å spise opp det jeg har hjemme, og litt for å virkelig få brukt alt det gode som vokser i hagen.
Men… I hagen min er det ikke helt klart ennå, samtidig blir kjøleskapet tommere og tommere. Da er det jammen godt å få besøk av ei venninne som ikke får spist opp alt hun får på andelsgården hun er med på!
For noen dager siden fikk jeg en skikkelig overraskelses-pose på døra, med masse godt grønt. Salat i mange varianter, en bunt reddiker, en knutekål, litt rosmarin og oregano, og ikke minst: spiselige blomster.
Sammen med litt kikerter for protein resulterte det i denne herlige salaten. Du kan fint lage den med andre rotvekster, bare juster steketiden om det trengs.
Salat med ovnsbakt knutekål og reddik
Ingredients
- 2 dl kikerter enten fra boks, ev. 1 dl tørka som du bløtlegger og koker før bruk
- olje til steking
- 1 knutekål
- 8 reddiker
- 1 ts salt
- 2 ts provencekrydder eller en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian
- blandet salat
- spiselige blomster kan sløyfes
Urtedressing
- 65 g cashewnøtter usalta, urista
- 2 stilker rosmarin eller mer
- 1 stilk oregano eller mer
- 1 lite hvitløksfedd
- 1 ss sitronsaft
- 0,5 ts salt
- 3 ss næringsgjær kan sløyfes
- ca. 1 dl vann kanskje mindre
Instructions
- Før du starter på resten, kan du godt legge cashewnøttene til dressingen i bløt i litt vann.
- Bruker du hermetiske kikerter, holder det å sile av laken, skylle dem i kaldt vann, og tørke av dem før bruk. Bruker du tørka, må de bløtlegges i minst åtte timer, og deretter kokes møre.
- Forvarm stekeovnen til 180 grader varmluft. FInn fram en stor ildfast form, og smør bunnen inn med litt olje.
- Skjær alle de harde stilkene og stilkefestene av knutekålen. Skjær resten i båter (tenk båtpoteter i størrelse og fasong). Skjær reddikene i to, fjern bladene.
- Fordel knutekål og reddik ut over ca. 2/3 av den ildfaste formen. Ha kikerter i resten av den. Krydre alt med salt, samt knutekål og reddik med provencekrydder.
- Sett i ovnen og bak i 20-25 minutter.
- Vask, riv og tørk salat og lag dressing (oppskrift under).
- Når alt er klart, anretter du salat nederst på en tallerken, før du har på grønnsaker og kikerter. Hell på dressing og topp med spiselige blomster.
Urtedressing
- Hell vannet av cashewnøttene, og ha dem over i en foodprocessor eller blender.
- Dra bladene av rosmari- og oreganostilkene, og ha dem i (bladene altså). Tilsett også hvitløk, sitronsaft, salt og nærngsgjær.
- Kjør til du har en jevn dressing og alle nøttene er knust. Spe med litt og litt vann for ønsket konsistens.
Flere oppskrifter
-
Salat med ovnsbakt knutekål og reddik
Nydelig, mettende salat med kjøkkenhagegrønnsaker og urtebasert cashewdressing. Hvor kjekt er det vel ikke med norske grønnsaker i sesong? Jeg holder for tiden på med shoppestopp på mat; litt for å spise opp det jeg har hjemme, og litt for å virkelig få brukt alt…
-
Grønnkålsalat med småtomater fra Sykt billig
Dette er en lettvint, smaksrik og rimelig salat. Har du grønnkål og tomater i hagen blir den ekstra billig.
-
Pastasalat med paprikasaus
En nydelig kremet pastasalat helt uten egg og meieriprodukter.