Eplemos

Eplemos

Herlig som pålegg, som topping på grøt og yoghurt, og som ingrediens i bakst.

Har du epler som begynner å bli litt vel modne, eller har du plutselig 200 modne epler på treet som du vil gjøre noe lurt med før de råtner?

Da er dette et supert alternativ!

Koker du epleterninger med litt sukker og bitte litt vann, helt til det blir mos i konsistensen, kan du beholde eplesmaken mye lenger. I sterile glass holder eplemos seg i noen måneder i kjøleskapet, fryser du den ned holder den seg enda lenger.

Og hva den kan brukes til?

Hva med tilslørte bondepiker? Som pålegg på brød? Som topping på havregrøt, smoothiebowls og yoghurt? Eller som en slags superingrediens som erstatning for egg i en god del kaker samt tykke pannekaker? Mulighetene er gode og store. Alt du trenger for å starte er en gryte, noen epler, samt nettopp sukker og vann.

Eplemos

Herlig som pålegg, som topping på grøt og yoghurt, til tilslørte bondepiker og som ingrediens i bakst. Denne oppskriften er til et glass (vanlig syltetøyglass-størrelse). Du kan helt fint doble eller triple den. Bare pass på sterile glass eller frys til oppbevaring, slik at eplemosen holder seg fint.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 35 minutes
Course basisoppskrift, syltetøy
Servings 1 glass

Ingredients
  

  • 3 store epler
  • 0,5 dl sukker se kommentar under
  • 3 ss vann

Instructions
 

  • Hvis du vil kan du skrelle eplene først. Jeg pleier ikke å gjøre det, men den blir nok litt finere da.
  • Skjær eplene i terninger, fjern kjerne og stilk.
  • Ha epleterninger, sukker og vann i en gryte. Sett på varmen til ca. medium temperatur, og kok til eplene er møre og begynner å bli mos.
  • Avkjøl, og oppbevar deretter eplemosen kaldt.

Notes

Sukkermengden kommer an på hvor søte eplene er. Du kan godt starte med litt mindre sukker, og smake deg frem. 
Keyword eple

Oppskrifter med eplemos

  • Grønnkålpannekaker

    Grønnkålpannekaker

    Etter å ha vært gjennom min første sesong med grønnkål i kjøkkenhagen, har jeg en helt ny begeistring for denne herlige råvaren. “Den vokser som ugress”, sa de til meg på forhånd, og det stemmer. Det var rett og slett veldig lett å lykkes med…

  • Vegansk krydderkake

    Vegansk krydderkake

    Dette er en av de kakene som rett og slett ble skikkelig vellykka. Den ble perfekt saftig i steketiden (som kommer en del an på hva slags ovn du har, så bruk helst trepinnetesten uansett), og smaken ble også veldig god. Jeg tok den med…

  • Byggrynsgrøt

    Byggrynsgrøt

    Dette er en skikkelig god frokostgrøt med veldig god crunch fra byggryna, og massevis av god smak fra selve grøten, eple, nøttesmør og yoghurt. Grøten krever både litt planlegging og litt koketid, derfor lager jeg den helst til helger og på hjemmekontordager.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating