Polenta med grillet tomat og aioli
Sommeren er her – og grillværet også!
Jeg elsker å grille, og synes det er gøy å lage noe litt mer enn ferdige burgere og pølser fra butikken. Denne retten krever litt mer forberedelse enn å åpne en pakke og slenge mat på grillen, men etter min mening får du igjen for innsatsen i form av kjempegod smak – og okei pluss næring.
Retten består av tre deler: polentamel som kokes, krydres og avkjøles (og grilles til slutt), tomater som grilles, og herlig hjemmelaget aioli til å ha på toppen. Polentaen blir fast og god i konsistensen, og har salt- og umamismak. Tomatene blir saftige og gode, både søte og litt bitre, noe som står i utmerket kontrast til grillet polenta. Og aiolien? Den er digg.
Polentamel selges i de fleste godt assorterte dagligvarebutikken – se etter det i hyllen med bakevarer eller i allergiseksjonen.
Polenta med grillet tomat og aioli
Ingredients
Polenta
- 1 l vann med grønnsaksbuljongpulver eller -terninger
- 1 ss provencekrydder eller en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian
- 1 ss næringsgjær eller hvit miso
- eventuelt litt salt
- 4 dl polentamel
- 1 ss vegansk margarin
Tomat og tilbehør
- 2 store, modne tomater
- salt
- pepper
- litt salat
Vegansk aioli (nb. dette er en stor porsjon)
- 2 kinesisk hvitløk
- 1 dl usøtet soyamelk
- 1 ss dijonsennep
- 0,5 sitron
- 3 dl solsikkeolje eventuelt i kombinasjon med olivenolje
- salt
- pepper
Instructions
Polenta
- Kle en form på ca 25*25 cm med bakepapir. Kok opp vann med buljongpulver, provencekrydder og næringsgjær/miso. Smak deg eventuelt til med litt salt, her spiller saltinnholdet i buljongpulveret inn.
- Skru varmen ned slik at det såvidt småputrer. Hell i litt og litt polenta mens du visper. Heller du for fort eller bruker for høy varme vil det sprute noe voldsomt og du kan brenne deg.
- La polentaen småkoke i fem til ti minutter, den skal tykne ganske godt. Rør inn margarinen.
- Hell over i formen. Sett kaldt slik at polentaen stivner.
Grilling
- Lag ringer av polentaen eller skjær den firkanter på ca 5*5 cm. Lager du runde polentasirkler kan du steke avskåret som krutonger, eventuelt kan du kna dem sammen og lage flere sirkler.
- Grill polentaen i et par minutter på hver side.
- Skjær tomatene i to. Grill i et par minutter på hver side. Krydre med litt salt og pepper.
- Anrett salat nederst på et serveringsfat, legg deretter annen hver tomat og polenta. Topp med aioli og persille.
Aioli
- Sett stekeovnen på 180 grader. Ha hvitløkene i en liten ildfast form, og stek i ovnen i cirka 20 minutter.
- Rør sammen soyamelk, dijonsennep og saften fra sitronen i en bolle.
- Ha i en stavmikser og la den gå. Hell i oljen i en tynn stråle. Etterhvert får du en tykk majones.
- Når hvitløken er ferdig i ovnen, tar du den forsiktig ut og presser innmaten oppi majonesen. Pass på at du ikke brenner deg.
- Smak til med salt og pepper.
Flere oppskrifter
-
Grønt på grillen
Alle mine beste oppskrifter på vegansk grillmat samlet på ett sted.
-
Taco på grillen
Jeg elsker å grille, jeg elsker frukt og grønt, og jeg elsker taco. Da var det jammen meg på høy tid å kombinere de tre kjærlighetene!
-
Polenta med grillet tomat og aioli
Sommeren er her – og grillværet også! Jeg elsker å grille, og synes det er gøy å lage noe litt mer enn ferdige burgere og pølser fra butikken. Denne retten krever litt mer forberedelse enn å åpne en pakke og slenge mat på grillen, men…