Søtpotet- og blomkålsuppe
Fyldig og mettende suppe med søtpotet, blomkål og masse indiske smaker.
Jeg er veldig glad i suppe, veldig glad i indisk mat – og eksepsjonelt glad i ovnsbakt blomkål. Egentlig alt av ovnsbakt mat, når jeg tenker meg om.
Uansett: her kombinerer jeg de tre i en herlig variant. Blomkål og søtpotet med en indisk krydderblanding blir ovnsbakt i en halvtime, slik at mest mulig av de gode smakene kommer fram. Deretter kokes de til suppe med flere gode smaker, buljong og kokosmelk.
Etter å ha kjørt suppen jevn med stavmikser eller blender – og ikke brent meg – topper jeg med cashewnøtter og koriander, og nyter suppen rykende varm. Det synes jeg du skal prøve på også!
NB. For en høyere proteinprosent – ha i en kartong hermetiske røde linser og 2 dl ekstra væske – før du kjører suppen jevn.
Søtpotet- og blomkålsuppe
Ingredients
- 2 ss olje
- 2 søtpoteter mellomstore
- 1 blomkål
- 1 ts salt
- 2 ts garam masala
- 2 ts spisskummen
- 2 ts gurkemeie
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili
- 5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller grønnsakskraft ha i mer for en mer tyntflytende suppe
- 2,5 dl kokosmelk
- 4 ss rista og salte cashewnøtter
- 4 stilker koriander
- 2 ts chiliflak
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha ca. 1 ss olje på bakepapiret, fordel utover så godt du kan.
- Skrell søpotetene, skjær dem i to på langs, og skjær hver del i skiver. Del blomkålen i store buketter, skjær stilken i litt mindre størrelser enn bukettene. Fordelt alt utover stekebrettet.
- Dryss over salt, garam masala, spisskummen og gurkemeie, og sett brettet i ovnen. Grønnsakene skal steke ca. 30 minutter, start på resten av suppen når steketiden nærmer seg slutten.
- Finhakk løk, hvitløk og chili. Varm opp 1 ss olje til medium til høy temperatur i en stor gryte, og ha i det du nettopp finhakket. Stek i noen minutter.
- Ha de ferdigstekte grønnsakene fra stekeovnen i gryta, og hell på vann med buljongterning og kokosmelk. La det koke opp, og deretter i koke i noen minutter.
- Skru varmen ned, og kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Pass på at du ikke brenner deg – det blir fort varmt her! Synes du suppen blir for tykk kan du ha i litt mer vann og eventuelt buljongterning, og la den koke i et par minutter til før servering.
- Grovhakk nøttene og korianderen og ha over ved servering. Noen chiliflak på toppen ser fint ut på bilder, og gir suppen en ekstra piff.
Flere oppskrifter
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Spinatkorma
Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant.
-
Nektarinchutney
Nydelig til indisk mat – og du kan bruke oppskriften med både nektarin, fersken og plomme.