Squashpizza med hummus

Squashpizza med hummus

Nydelig pizza med sesongens grønnsaker (som jeg har plukket i hagen min). 

Altså jeg elsker å ha kjøkkenhage! På vinteren er jeg ute i noen ti minutters-bolker og luker og kaster, på våren er jeg ute i ti minutters-bolker og sår, på sommeren er det intervaller med vanning som gjelder, og plutselig uti juli har hagen blitt et skikkelig bugnende matfat.

I år har jeg gått for vekster som jeg kan med, og som er lette å få til. Poteter og jordskokk dyrker omtrent seg selv, det eneste som må til er å fylle på med litt jord på potetene. Hvitløk og løk kan sås omtrent hele året og dyrker også seg selv, og når du har spist fersk løk så frister det ikke så sykt å gå tilbake til den tørka i butikken. Squash og gresskar hadde jeg litt startproblemer med, men nå har jeg knekt en kode og begge plantene gir stor avling. I tillegg har jeg timian fra i fjor – som gir flotte blomster i år – og jordbærplanter fra i forfjor – som gir avleggere! Seks planter har blitt til to store pallekarmer og en hel del potter fylt av jordbærplanter. I tillegg dyrker jeg spinat, reddik, sukkererter og salat, som alle vokser ganske kjapt og uproblematisk.

I tillegg til dette har jeg tomater, agurker og chili i vinduskarmene inne, og noen basilikumplanter som er blitt nesten en halv meter høye.

Nevnte jeg at jeg elsker kjøkkenhagen min?

Uansett – nå har jeg endelig begynt høstingen – og her kommer årets første oppskrift med grønnsaker fra hagen.

Jeg plukket med meg en liten løk, en stor squash, timian med blomster på, samt noen tomater fra stuen. Før jeg gikk ut og plukket satt jeg en pizzadeig, og etter at jeg var ferdig med å plukke, vaske og kutte var deigen ferdig hevet. Mens pizzaen stod i ovnen laget jeg en kjapp hummus – og plutselig var et riktig så godt måltid klart.

NB. I oppskriften her lager vi en relativt stor porsjon hummus. Sannsynligvis for mye til å spise med én pizza – men setter du den i kjøleskapet holder den seg fint i en liten uke. Godt på kjeks, til falafel, i salater og bowls. Eventuelt på ny pizza i morgen.

 

vegansk squashpizza med hummus

Squashpizza med hummus

Nydelig pizza med sesongens grønnsaker (som jeg har plukket i hagen min). 
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Heving 45 minutes
Course hovedrett, pizza
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

Pizzadeig

  • 1 ss tørrgjær
  • 2 dl lunka vann
  • 1 ss olivenolje
  • 0,5 ts sukker
  • 400 g hvetemel
  • 1 ts salt

Toppinger

  • 1 squash
  • 2 ts salt
  • 1 liten løk
  • 5 småtomater
  • 4 stilker timian
  • 2 ss olivenolje
  • eventuelt litt chilisalt

Hummus

  • 4 dl kikerter innholdet fra én kartong/boks, ev. 2 dl tørka som du bløtlegger og koker selv
  • 0,5 sitron
  • 2 små hvitløksfedd eller 1 stort
  • 4 ss tahini
  • salt
  • 1-2 dl vann

Instructions
 

Pizzadeig

  • Rør ut gjæren i lunka vann. Tilsett også olivenolje og sukker.
  • Ha hvetemel og salt i en stor bolle, rør deretter inn gjærblandingen. Elt deigen godt – bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har.
  • Dekk bollen til, og sett deigen til heving i 45 minutter. Forvarm stekeovnen til 200 grader når det er 10 minutter igjen av hevetiden. Kle et stekebrett med bakepapir.

Toppinger

  • Skjær squash i tynne skiver. Legg kjøkkenpapir på en tallerken, fordel squashskivene over, og dryss salt på toppen. Dette gjør vi for at litt vann skal trekke ut av squashen, slik at den ikke gjør pizzadeigen bløt i ovnen.
  • Skjær løken i tynne ringer, småtomatene i skiver og finhakk timian.
  • Når deigen er ferdig hevet, kjevler eller drar du den ut på stekebrettet. Prøv å få den så tynn og jevn som mulig. Hell på ca. 1 ss olivenolje.
  • Bruk kjøkkenpapiret og tørk av salt og væske av squashen. Fordel den utover pizzabunnen, ha så på løk, tomat og timian. Topp med 1 ss olivenolje og ev. litt chilisalt. På bildene har jeg også brukt timianblomster, de legges i så fall på pizzaen etter steking.
  • Sett i ovnen og stek i 15-20 minutter, til squashskivene er gylne og fine. Lag hummusen mens pizzaen står i ovnen.

Hummus

  • Sil laken av kikertene og skyll dem i kaldt vann. Ha dem i en foodprocessor og tilsett sitronsaft, hvitløk og tahini. Kjør til en jevn hummus, spe med vann til ønsket konsistens. Jeg pleier å kjøre hummusen ganske lenge, slik at den blir skikkelig kremet. Smak til med salt.
  • Topp den ferdige pizzaen med hummus (og eventuelt timianblomster), og nyt den rykende varm.
Keyword pizza

Flere oppskrifter

  • Tomatrisotto

    Tomatrisotto

    Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…

  • Gressløkpesto

    Gressløkpesto

    Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…

  • Grønnkålpasta fra Sykt billig

    Grønnkålpasta fra Sykt billig

    Dette er en lettvint og billig middag med råvarer jeg ofte har hjemme.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating