Gresskarsuppe med røde linser
Jeg er vanvittig glad i gresskarsuppe, men har en tendens til å alltid lage den med indiske smaker. Eventuelt med thaismaker. Noe fra Asia.
I denne varianten går jeg litt mer “back to basics”, og smaksetter suppen nesten bare med sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær – en supernydelig kvartett. Gresskar er jo full av god smak i seg selv, og i denne suppen kommer nok mer av denne smaken til sin rett.
På toppen har jeg gjort det enkelt med koriander, chiliflak og sesamfrø. For litt mer knas i retten kan du bruke for eksempel sprøstekte kikerter eller brødkrutonger.
Gresskarsuppe med røde linser
Ingredients
- 1 sjalottløk
- 0,5 kinesisk hvitløk eller 1 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili
- 2 cm ingefær
- 400 g gresskar
- 2 dl tørka røde linser
- 1 ss rapsolje
- 1 l grønnsakskraft eller vann med buljojngterninger/-pulver
- salt
- eventuelt frisk koriander, chiliflak og sesamfrø til topping
Instructions
- Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Riv eller finhakk ingefær. Skrell gresskaret og skjær det i terninger. Skyll linsene i kaldt vann.
- Varm opp olje til middels temperatur i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk, chili og ingefær, og la det surre i noen minutter. Tilsett deretter gresskar og linser, og hell i grønnsakskraften.
- La det koke opp, og deretter småkoke i cirka 15 minutter – til både gresskar og linser er møre.
- Smak eventuelt til med litt salt.
- Kjør suppen jevn med stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg).
- Koriander, chiliflak og sesamfrø er godt på toppen.
Flere oppskrifter
-
Grillet polenta med gresskar og cashewkrem
Polenta lages av grovkvernet maismel som kokes til en tykk grøt, originalt en italiensk skatt på linje med pasta og risotto. Men får den stå i kjøleskapet vil den stivne helt, og da fungerer den veldig fint til å stekes på grillen.
-
Gresskarburger
Dette er en skikkelig restebasert burger, som du kan tilpasse veldig etter hva du har liggende. Basen er tredelt:
-
Gresskargryte med peanøtter, kokosmelk og grønn curry
Dette er en aldeles nydelig gryte med masse god smak.