Soyaribbe
Knasende og kjempegod vegansk ribbe laget på under halvtimen!
Soyaribbe er et fantastisk fenomen! Knasende og god, med masse smak av både salt og røyk, men hundre prosent dyrevennlig og snill.
Oppskriften har jeg funnet hos min kamerat Thomas, som er den største julemannen jeg kjenner. Her bruker vi soyabiffer eller medaljonger som først bløtlegges (jeg foretrekker å koke de raskt i vann med buljongpulver – da blir de ekstra saftige), deretter marineres de i en enkel marinade, og til slutt stekes de i godt med olje. Biffene er så godt som fettfrie før steking, så jeg synes det er helt innfor å bruke litt olje for å få de skikkelig sprø her.
For ekstra julete smak på ribben så kan du ha i litt godt krydder i marinaden. Et lite hint av nellik er alltid godt, eventuelt den herlige kombinasjonen av muskat og ingefær.
Soyaribben serveres med tradisjonelt juletilbehør.
Vegansk soyaribbe
Ingredients
- 1 l vann med grønnsaksbuljongpulver
- 8 tørka soyabiffer eller 25 soyamedaljonger
- 0,5 dl soyasaus
- 1 ss lønnesirup
- 1 ss liquid smoke
- 0,5 dl næringsgjær
- salt
- pepper
- olje til steking
Instructions
- Kok opp vann med grønnsaksbuljongpulver. Ha i soyabiffene og la dem koke i 5-6 minutter. Hell av vannet, prøv å presse ut så mye væske så mulig av biffene (pass på så du ikke brenner deg).
- Rør sammen soyasaus, lønnesirup, liquid smoke, næringsgjær, salt og pepper i en dyp tallerken. Ha i soyabiffene og vend dem i denne marinaden. La de stå i 5-10 minutter slik at smakene trekker skikkelig inn.
- Varm opp litt olje til medium/høy varme i en tykkbunnet panne. Legg rent kjøkkepapir på en tallerken ved siden av komfyren.
- Ha i biffene og stek de godt på hver side – de skal bli gylne og fine men ikke brente. Ha på mer olje etterhvert som det blir tørt i pannen.
- Legg de stekte biffene over på kjøkkenpapiret slik at oljen får renne av.
- Skjær soyabiffene i 3-4 stykker og servér ribbebitene rykende varme. Bruker du soyamedaljonger trenger du ikke skjære dem opp før servering.
Flere oppskrifter
-
Kremet jordskokksuppe
En fyldig og smaksrik suppe, som passer godt på de dagene du skal imponere litt ekstra.
-
Nøttestek fra Bellies
Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.
-
Vegisterkaker
Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris!
15 thoughts on “Soyaribbe”
Leave a Reply
Hvor får du tak i disse soyabiffene?
Enten veganlife.no eller veganermat.no 🙂
Dette ser kjempegodt! Vil definitivt prøve! Men sausen ser så god ut, hvor kan jeg finne oppskrift på tilbehøret? 🙂
God jul!
Her: http://vegetarbloggen.no/tag/jul/ 🙂
Jeg lagde soyaribben din til middag i går og det var HELT NYDELIG. Takk for oppskriften, helt herlig!
Så kjekt å høre! Takk 🙂
Hei Mari.
Hva kan jeg bruke istedenfor lønnesirup?
Kan jeg bruke vanlig sirup?
Det kan du, poenget er å få inn litt søtning. Jeg bruker vanligvis lønnesirup fordi det gir bitte litt bedre smak – men sødmen er hovedpoenget her 🙂
Det er tid for planlegging av julemat igjen. Til info så fikk jeg kjøpt perfekte soyasteaks i 500grams pakker på vegankiosken.no Tenker de er perfekte til soyaribbe.
Hei! Forslag til hva jeg kan bytte ut næringsgjær med?
Kan droppe det 🙂 Er kun en smaksforsterker 🙂
Hei 🙂 Disse linkene fungerer ikke lenger. Vet du hvor man kan få tak i noe lignende?
Oisann! Jeg tror de selger dem på Veganlife.no 🙂
OMG for en fantastisk digg saus! HELT nydelig! Jeg sløyfa sennepen da, mest fordi jeg aldri har greid å vokse fra meg mitt barnslige hat for sennep. Og så hadde jeg i en dæsj soya-matfløte og et dryss med næringsgjær til slutt.
Så gøy å høre!! 😀 Og tusen takk for variasjonstips!