Hveteboller
Hjemmelaget er best – og disse kan du servere til enhver anledning.
Glem tipakningene du får kjøpt i kiosker og bensinstasjoner! Hjemmelagde boller er best, og slettes ikke vanskelige å lage.
Veganske hveteboller
Ingredients
- 500 g hvetemel + ekstra til utbaking
- 100 g sukker
- 0,5 ts salt
- 1 ts malt kardemomme
- 0,5 ts bakepulver
- 100 g vegansk margarin
- 3,5 dl soyamelk eventuelt annen plantemelk
- 50 g fersk gjær eventuelt 1 pose tørrgjær
- soyamelk til pensling
Instructions
- Bland mesteparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver i en stor bolle. Smuldre smøret i melblandingen.
- Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, og hell over i melblandingen.
- Nå gjelder det å elte godt. Har du kjøkkenmaskin med eltekrok er det lurt å bruke den. Spe med litt og litt av resten av melet til deigen slipper bollen.
- Dekk bollen til, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.
- Ha litt mel på kjøkkenbenken, og ha deigen over. Elt den kjapt sammen. Rull den ut til en pølse, og del opp i like emner.
- Trill ut boller. Plasser på stekebrett dekket med bakepapir, dekk dem til med et kjøkkenhåndkle eller tilsvarende.
- Forvarm stekeovnen til 225 grader. Etterhev bollene i 20-30 minutter.
- Pensle med soyamelk og stek bollene i stekeovnen i ca. 10 minutter.
Notes
Andre boller
-
Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær
Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær.
-
Eltefrie boller med sjokolade og hasselnøtt
Med god hjelp av eltefri bakst-dronningen Ina, mener jeg at jeg har funnet fram til de aller beste veganske, eltefrie bollene. Disse snurrene smaker fantastisk, har en veldig god konsistens, og ikke minst: de hever skikkelig bra og blir supersaftige.
-
Hasselnøttboller
Supernydelige eltefrie boller med hasselnøttfyll, vaniljekrem og knasende nøttebiter på toppen.
-
«Monkey bread» (bollekake)
«Monkey bread» er et mykt, søtt, klissete bakverk som består av små boller rullet i kanel. Navnet kommer visstnok fra at man forsyner seg fra kaken som en apekatt ville ha gjort – ved å dra det fra hverandre med fingrene. Så der lærte vi…
-
Veganske rosinboller
Rosinboller har alltid vært favoritter hos meg, og på trilletur da jeg var liten ble det ofte brukt som bestikkelse dersom den som trillet meg ville stoppe og snakke med noen kjente. Dette er min favorittoppskrift på saftige boller med bitte litt sprø overflate (ikke…
-
Veganske fastelavnsboller
Nydelige hveteboller fylt med syltetøy og krem, og toppet med herlig melis – helt uten egg og melk.
15 thoughts on “Hveteboller”
Leave a Reply
Brukte tørrgjær når jeg skulle lage disse og håpte det skulle gå bra. Der tok jeg feil, bollene nektet å heve noe særlig og endte opp halvrå inni Tenkte bare å informere om min feil slik at ikke flere går i fella, haha.
Jeg bruker tørrgjær i de hele veien og det går kjempefint 🙂 Sjekket du at gjæren reagerte med væsken før du hadde i det tørre?
Hvordan tror du at det ville gått om jeg hadde byttet smøret med matolje? (Her jeg bor selges det dessverre ikke vegansmør)
Tror det går helt fint 🙂
Har du sett melange sitt smør uten melk? Det er vegansk:)
Kaja: Mener jeg har lest at melange sitt smør uten melk (dersom du mener det blå) ikke er vegansk grunnet vitaminene man finner i det
Dog, likevel bedre enn vanlig smør
Recept med varor jag förstår vad de är, fin site med både förklaring o bilder .
Tack .
Få se hur de går o baka .
Takk for det 🙂 Håper det gikk greit å bake!
Nydelige, takk for en god oppskrift. Brukte lønnesirup, ikke sukker, men skal lage disse igjen snarest. med et naturlig/uraffinert sukker.
Ohlala, så det fungerte godt med lønnesirup? Må testes!
Hvor mange boller blir dette?
Cirka 16 🙂
Sikkert dumt spørsmål, men kan man bruke annen melk enn soya? Mandel for eksempel?
Jepp, det går kjempefint 🙂
Jeg bruker alltid denne oppskriften til boller, blir alltid bra!