Luftige og smaksrike - helt uten egg og smør. Med denne oppskriften for hånd, kan du lett lage fastelavnsboller, sjokoladeboller, rosinboller, skoleboller og så videre - det er bare litt justeringer i fyll og pynt som skal til.
Bland mesteparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver i en stor bolle. Smuldre smøret i melblandingen.
Varm opp melken til den blir lunken, rundt 37 grader. Rør gjæren ut i den, og hell over i melblandingen.
Nå gjelder det å elte godt. Har du kjøkkenmaskin med eltekrok er det lurt å bruke den. Spe med litt og litt av resten av melet til deigen slipper bollen.
Dekk bollen til, og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.
Ha litt mel på kjøkkenbenken, og ha deigen over. Elt den kjapt sammen. Rull den ut til en pølse, og del opp i like emner.
Trill ut boller. Plasser på stekebrett dekket med bakepapir, dekk dem til med et kjøkkenhåndkle eller tilsvarende.
Forvarm stekeovnen til 225 grader. Etterhev bollene i 20-30 minutter.
Pensle med soyamelk og stek bollene i stekeovnen i ca. 10 minutter.
Notes
Ønsker du rosinboller, er det bare å blande en håndfull rosiner inn i deigen før du ruller ut bollene.