Dubainfondant

Hallo, vegansk sjokoladefondant med en varm kjerne av pistasj!
Fra idé til vellykka gjennomføring; denne desserten har gitt meg sin andel hodebry. Tanken var relativt enkelt: jeg ønsket med en sjokoladefondant med smelta sjokolade og smelta pistasj i midten.
Enkelt å se for seg?
Jupp.
Enkelt å gjennomføre?
Nja.
La oss ta det enkleste først: pistasjdelen. Jeg rørte sammen pistasjsmør med litt melis, frøs det ned, og tok det opp rett før fondanten skulle i ovnen. La det midt i kakerøren, og lot det smelte under steking.
Sjokoladefondant har jeg slitt litt med å få til vegansk, men jeg har en oppskrift som vanligvis funker. Utfordringen var dette pistasj-elementet i slutten.
Etter mange – mange – forsøk, fant jeg perfekt steketid på akkurat 10 minutter med vanlig over/undervarme i ovnen. Ovnen min er ganske kraftig, så jeg mistenker at andre kan komme til å trenge 1-2 minutter mer. Kanskje du rett og slett må lage deg en testvariant før du inviterer andre på denne desserten – men når den sitter så lover jeg at de blir imponerte.
En siste ting: pistasjsmør er bare nøttesmør laget av pistasjnøtter. 100% nøtter, 100% vegansk. Er du tålmodig kan du lage selv ved å fjerne skallet fra pistasjnøtter og kjøre de en liten evighet i foodprocessor. Eller du kan gjøre som meg å kjøpe det ferdig. Sjekk ut økologiske butikker, helsekost, svært godt assorterte dagligvarebutikker eller internett. Jeg pleier å ta med meg et glass eller to fra Whole Foods i London.
Litt forberedelser, litt arbeid, kanskje en prøverunde… men liker du dubaisjokolade er det godt mulig at dette er din nye favorittdessert.



Vegansk sjokoladefondant med flytende kjerne av pistasj
Ingredients
- 3 ss pistasjsmør
- 1 ss melis kan sløyfes
Fondant
- 1,75 dl soyamelk eller annen plantemelk
- 1 ss eplesidereddik eller annen lys eddik
- 0,5 dl olje
- 1 ts vanilje
- 2 dl sukker
- 0,75 dl kakapulver
- 0,5 ts bakepulver
- 0,25 ts natron
- 2,5 dl hvetemel
Instructions
- Finn fram et plastbrett eller tilsvarende til frysing.
- Rør pistasjsmør og melis sammen (du kan droppe melis for en mindre søt variant – det er også godt). Bruk en spiseskje og legg det i to eller tre rundinger på plastbrettet.
- Sett i fryseren i minst en time.
Sjokoladefondant
- Forvarm stekeovnen til 200 grader (over- og undervarme), og finn fram 6 cupcakeformer. Jeg har prøvd både silikonbrett og vanlige papirformer i muffinsbrett, sistnevnte funker best.
- Rør sammen melk og eddik i en bolle, la det stå fem minutter slik at det tykner en del.
- Rør inn olje, vanilje, sukker, kakaopulver, bakepulver og natron, slik at du får en jevn røre.
- Ha deretter i hvetemel, og visp det raskt og kraftig sammen.
- Fordel ca. 2/3 av røren i cupcakeformene.
- Ta pistasjbrettet ut av fryseren. Del hver “knapp” i 4 eller 6 biter, slik at du har 2 til hver form. Legg bitene oppå hverandre i hver fondant. Topp med resten av røren.
- Sett i ovnen og stek i 10 minutter.
- Server dem rett ut av formen som de er, eller løsne dem forsiktig langs kantene og hvelv over på tallerkner.
- Nyyyt!
Notes
Flere oppskrifter
-
Sticky toffee pudding
Klissete og knallgod karamellkake helt uten egg og melk.
-
Luftig sjokolademousse med to ingredienser
Dette her er virkelig en «go to»-dessertoppskrift for min del. Den fungerer nesten med alle allergier, den er sååå enkel å lage og smaker skikkelig godt! Det eneste du trenger er en plantefløte til visping, og en melkefri sjokolade.
-
Banandessert
Dette er en aldeles nydelig banandessert som består av bananpudding, bananskiver, pisket krem og revet sjokolade. Helt perfekt for alle som liker banan. Ekstra kjekt om du har bananer som begynner å bli brune liggende! Spesielt puddingen blir ikke noe bra med grønne bananer.