Kremet soppsaus fra Sykt godt

Dette er en oppskrift som har vært med meg helt siden 2015, og som var en av de selvsagte oppskriftene som ble med i min første bok, Sykt godt (2016). Det er noe så praktisk som en god fløtesaus med få ingredienser.
Den hemmelige ingrediensen som gir sausen en ekstra fyldig smak er rett og slett mandelsmør. Sammen med den umamirike soppen – og fløten – blir sausen rett og slett skikkelig god.
Servér sausen med pasta, ris, potetstappe eller søtpotetstappe – eller i et sausenebb til søndagsmiddagen.
Vil du oppgradere oppskriften fra “saus” til “gryte”, har du i litt mer vann med buljongterning og tilsetter kikerter og brokkolibuketter, eventuelt andre grønnsaker du er glad i.



Kremet soppsaus (vegansk)
Ingredients
- 1 sjalottløk
- 2 hvitløksfedd
- 400 g sopp gjerne en kombinasjon av aromasopp, østerssopp og shiitakesopp
- 4 ss olje til steking
- 2 ss mandelsmør kan erstattes av tahini
- 1 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
- 2,5 dl matfløte av havre eller soya
- salt
- pepper
- pasta, ris, potetstappe eller søtpotetstappe til servering
- ev. noen stilker timian
Instructions
- Rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Skjær eller riv soppen i terninger og biter som er cirka én centimeter lange.
- Varm opp halvparten av oljen til medium varme i en gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og vend på dem til de er gylne.
- Ha i soppen og resten av oljen. La det surre i noen minutter. Rør inn mandelsmør og hell på grønnsakskraft. La det småkoke noen minutter til.
- Hell i fløte og la det koke opp. Smak til med salt og pepper.
- Servér rykende varmt, gjerne med pasta, ris eller potetstappe, og eventuelt litt timian.
Flere oppskrifter
-
Taco fra Sykt billig
Slik lager du ditt eget taco”kjøtt” av sopp, nøtter og krydder.
-
Pasta med sopp i kremet saus
Nydelig pastarett med masse saus, masse sopp og hjemmelaga hvitløksbrød.