Empanadas
Empanadas er skikkelig, skikkelig godt, og kan fylles med enormt mye forskjellig. De eneste to grunnene til at jeg ikke lager det oftere er 1. det tar halvannen time fra start til slutt og 2. jeg må vaske kjevlen min etterpå. Dårlige grunner, helt klart.
Dagens variant er med sopp og spinat. De ble servert sammen med en del ulike spanske tapasretter, og fungerte skikkelig godt med en tomatdipp og en aioli. Jeg ser for meg de passer utmerket med salat til også, og de tåler nok helt fint å bli med i matpakka.
Empanadas med sopp og spinat
Ingredients
- 100 g vegansk margarin
- 1,5 dl usøtet plantemelk ev. vann
- 300 g hvetemel
- 1 ts salt
- 1 ts bakepulver
Fyll:
- 1 liten løk
- 2 hvitløksfedd
- 100 g sopp
- 100 g spinat
- olje
- 1 ss soyasaus
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts muskat
Pensling:
- olje
- 3 ss usøtet soyamelk
Instructions
- Smelt margarin i en gryte, ha i melk og ha gryten av varmen.
- Rør sammen mel, salt og bakepulver i en bolle. Hell i margarinblandingen, og jobb det hele sammen til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast, og la den stå i kjøleskapet i minst en halvtime før utbaking (dette er altså ikke heving, men noe vi gjør for at deigen skal bli enklere å jobbe med).
Fyll:
- Grovhakk løk og hvitløk, skjær sopp i små terninger. Vask spinaten.
- Varm opp olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i sopp, stek i et par minutter, tilsett deretter løk, hvitløk og spinat, og la det surre i noen minutter. Ha i soyasaus, pepper og muskat. Når spinaten “faller sammen” er fyllet klart.
Utbaking:
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, og kle et stekebrett med bakepapir. Gni dette inn med litt olje.
- Elt deigen lett på kjøkkenbenken. Kjevle den ut, og stikk ut sirkler med diameter på ca. 10 cm.
- Samle resterende deig og gjenta prosessen.
- Legg 1 ss av fyllet i midten av hver sirkel, og brett empanadasene i en halvmåneform. Press kantene godt sammen med en gaffel.
- Fordel dem utover stekebrettet, pensle med litt melk og deretter med litt olje. Stek empanadasene i ca. 20 minutter, til de er gylne og sprø.
Flere oppskrifter
-
Tomatdipp til tapas
Modne tomater + gammelt brød = en skikkelig god match!
-
Tre typer hummus
med samme grunnoppskrift.
-
Loaded hummus
Herlig hummustallerken med tomat, agurk, aprikos, solsikkekjerner og koriander. Server den med pitabrød som et lite måltid, eller server den som tilbehør til f.eks. falafel.