Fritert enokisopp

Fritert enokisopp

Dette er en helt super snack med supersaftig konsistens, supersprø ytre, og masse digg smak. Spis den med en god dipp, legg den mellom burgerbrød med salat (og igjen en god dipp) eller skjær den i skiver og ha den på taco eller i en bowl.

Jeg tror kanskje jeg har sett 1000 matlagingsvideoer med enokisopp i hovedrollen på Instagram i det siste. Soppen, som brukes mye i asiatisk mat, har raskt seilet opp som manges favorittråvare for å erstatte kjøtt. Den er nemlig mild og delikat på smak, får skikkelig bra konsistens når den stekes og fritert blir de lange, tynne stripene med små “hatter” på seende ut som kjøtt også.

Smaken, ja. Mild og delikat. Det betyr at du kan krydre den opp til å funke som nesten hva som helst. Her har jeg laget en ganske umamirik røre som jeg vender soppen i, deretter friterer jeg den,

Resultatet? Du må nesten prøve selv.

Enokisopp får du kjøpt i internasjonale matvarebutikker, samt noen svært godt assorterte dagligvarebutikker.

Fritert enokisopp

Knallgod snack av sprøstekt sopp med masse god smak.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 25 minutes
Course smårett, snacks
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl usøtet plantemelk
  • 2 ts eplesidereddik eller annen lys eddik
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts paprikapulver
  • 0,5 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts chiliflak eller chilipulver
  • 1 ts hvitløkpulver
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts oregano
  • 1 ts salt
  • 100 g enokisopp
  • olje til fritering
  • en god dipp til servering

Instructions
 

  • Rør sammen melk og eddik i en liten skål. La det stå litt slik at det tykner noe.
  • Rør sammen hvetemel, paprikapulver, røkt paprikapulver, chiliflak, hvitløkpulver, løkpulver, oregano og salt i en bolle.
  • Hell melken over med hvetemelblandingen, og visp det kjapt sammen. Det skal ha konsistens som en tykk vaffelrøre.
  • Dersom soppen har et stort, hardt "feste", kan du skjære av den nederste delen, men behold litt av dette festet – hvis ikke blir det kaos i paneringen.
  • Skjær soppen i 5-6-7-8 biter på langs, der du beholder litt av den harde delen for at det hele skal henge sammen.
  • Vend hver bit forsiktig i røren.

Fritering

  • Legg kjøkkenpapir på en tallerken. Ha i ca. 3 cm olje i en tykkbunnet gryte, og varm opp til medium pluss temperatur.
  • Test om oljen er varm nok ved å ha i en ts røre. Dersom den umiddelbart bobler og flyter opp, er oljen klar.
  • Ha et par soppbiter over i oljen, og stek i noen minutter. Vend på soppbitene underveis, slik at de blir stekt jevnt. Ikke ha i for mange sopp med en gang, du vil ikke at de skal stekes for tett.
  • Løft den stekte soppen over på tallerkenen med kjøkkenpapir, og la overflødig fett renne av. Gjenta med all soppen.
  • Server soppen med en gang alt er fritert – gjerne med en god dipp til.

Notes

NB. Husk brannsikkerhet når du friterer. Jeg bruker en jerngryte med lokk på, og har ikke olje til langt oppover kanten. Bruker altså ikke lokket under fritering, men har det på lur i tilfelle. Unngår redskaper i plast (de smelter fort i oljen, det er ikke bra på noe som helst vis).
Keyword enokisopp

Flere oppskrifter

  • Tomatdipp til tapas

    Tomatdipp til tapas

    Modne tomater + gammelt brød = en skikkelig god match!

    Les mer

  • Småpoteter med urtesaus

    Småpoteter med urtesaus

    Nydelige saltkokte poteter med en lettlaget grønn salsa. Server som en enkel tapas, eller i kombinasjon med andre retter,

    Les mer

  • Patatas bravas

    Patatas bravas

    Knallgod tapas som kan lages på mange ulike måter. Her er min favorittmetode: jeg koker poteter i litt krydder, før de stekes og tilsettes en smaksrik tomatsaus. Enkelt og greit!

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating