Taco fra Sykt billig
Slik lager du ditt eget taco”kjøtt” av sopp, nøtter og krydder.
Jeg er på dag tre i måneden med svært lavt matbudsjett, og det går fortsatt strålende. Skulle bare mangle, strengt tatt.
I dag har jeg ryddet i frukt og grønt i kjøleskapet, og fått en god oversikt over hva jeg har – og hva som bør brukes opp relativt kjapt. Tre store aromasopp fikk den tvilsomme æren av å bli prioritert, og ikke lenge etterpå var de blitt til tacofyll.
Oppskriften, som jeg faktisk fant i min egen kokebok, passet helt super – hovedingrediensen er nemlig, i tillegg til sopp, valnøtter, som jeg også har mye igjen av i en åpnet pose.
Som tilbehør valgte jeg hummus, rett og slett for å få inn litt mer protein i tacoen (pluss det er godt), samt salat, reddik og gresskarkjerner. Her kan du fint variere med andre typer tilbehør, kanskje finner du noe her, for eksempel?
Vegansk taco”kjøtt” med sopp og nøtter
Ingredients
Taco"kjøtt"
- 150 g sopp
- 75 g valnøtter
- 0,5 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili
- 1 ss olje til steking
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts paprikapulver
- 0,5 ts koriander
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- salt
Hummus
- 4 dl kikerter innhold fra 1 boks/kartong, eller 2 dl som du bløtlegger og koker selv
- 1-2 hvitløksfedd
- 1-2 ss sitronsaft
- 4 ss tahini
- litt vann
- litt salt
Tilbehør
- tortillas eller tacoskjell
- salat
- reddik
- gresskarkjerner
- eller noe annet du liker til taco
Instructions
Taco"kjøtt"
- Del soppen i litt mindre biter. Ha den i en foodprocessor eller blender. Tilsett nøtter, løk, hvitløk og chili, bruk pulse-funksjonaliteten og grovhakk det hele. Heller litt for store biter enn litt for små, om du er i tvil.
- Varm opp olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Ha i spisskummen, paprikapulver, koriander og røkt paprikapulver, og la det surre i et par minutter.
- Tilsett soppblandingen, krydre med litt salt og la det hele steke videre til soppen begynner å bli gyllen. Spe ev. med litt mer olje om det blir tørt, og smak gjerne til med mer krydder og/eller salt.
Hummus
- Ha kikerter, 1 hvitløk, 1 ss sitronsaft, tahini, litt vann og litt salt i en foodprocessor eller blender, og kjør til det er helt jevnt. Spe ev. med litt mer vann for å justere konsistensen, og smak til med salt og eventuelt med hvitløk, sitronsaft og tahini.
Montering
- Varm opp tortillas eller tacoskjell, og fyll dem med hummus, soppblanding og det du har lyst på av tilbehør.
Flere oppskrifter
-
Meksikansk ris
I sommer var jeg på Månefestivalen og testa ut maten, og la ut meningene mine på Instagram. Jeg fikk veldig mange spørsmål om noe så detaljert som risen til Los Tacos, som alle syntes så fristende ut (og ja, den smaker godt!).
-
Tahinisaus til taco
Lettvint saus som passer utmerket til taco og andre typer meksikansk mat. Ooog til salater. Og falafel.