Tre typer hummus

Tre typer hummus

med samme grunnoppskrift.

Jeg elsker hummus. Noen varianter er jeg ikke superimponert over, f.eks. om de er dynket i olje, laget med altfor harde kikerter eller servert av folk som ikke kan vegetarmat.

Men sett bort ifra disse variantene. Da er hummus alltid godt.

Det tok meg noen år å lykkes med å lage hummus, men etter jeg fikk det skikkelig til, har det blitt lett å freestyle litt med ulike råvarer.

Her har jeg laget basisoppskriften min, med svært godt kokte kikerter, tahini, sitron, hvitløk og salt. En del serverer jeg som den er – bare toppet med litt spisskummen og olje. En del får selskap av grillet paprika, sriracha og paprikapulver, mens jeg for den siste delen ble helt crazy, og kombinerte med italiensk pesto.

Alle tre variantene er kjempegode – og servert med pita eller annet godt brød, får du en super snack, smårett eller forrett. Eventuelt kan du kombinere med masse andre retter og fylle opp et helt bord med godsaker.

Vel bekomme!

Tre typer hummus med samme grunnoppskrift

Herlig vegansk dipp basert på kikerter.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Bløtlegging (minst) 8 hours
Total Time 9 hours 20 minutes
Course Dipp
Cuisine midtøsten
Servings 3 små skåler

Ingredients
  

  • 3 dl tørka kikerter
  • 2 ts natron
  • 3 ss tahini
  • 1 ss sitronsaft
  • 2 hvitløksfedd
  • salt

Vanlig hummus

  • 1 ts spisskummen
  • 1 ss kaldpresset oliven- eller rapsolje

Paprikahummus

  • 1 rød paprika
  • 1 ss sriracha
  • 1 ts paprikapulver

Pestohummus

  • 50 g pinjekjerner
  • 1 ss sitronsaft
  • 6 stilker basilikum med blader og alt
  • 0,5 dl næringsgjær kan sløyfes
  • 1 ss kaldpresset oliven- eller rapsolje

Instructions
 

Dag 1 (eventuelt supertidlig om morgenen)

  • Ha kikertene i en skål, og hell vann over. Du trenger cirka dobbelt så mye vann som kikerter. Ha i en teskje med natron. La det ligge en del timer, helst over natten.

Dag 2

    Vanlig hummus / basisoppskrift

    • Hell vannet av kikertene, og ha dem over i en gryte. Nok en gang tilsetter du dobbel mengde vann, samt en teskje natron. La det småkoke til kikertene er skikkelig myke. Koketiden kommer an på hvor lenge de lå i bløt, du trenger maks én time. Sil kikertene, ta vare på vannet.
    • Mens de koker kan du godt tilberede paprikaen til paprikahummusoppskriften.
    • Ha kikertene i en foodprocessor. Tilsett tahini, sitronsaft og hvitløk, samt litt salt.
    • Sett på maskinen, og la den gå noen minutter, til du har en helt jevn masse. Spe med litt kokevann til du har ønsket konsistens. Jeg foretrekker den veldig kremet, uten noen klumper. Lager du hummusen en god stund før servering, er det greit å vite at den vil stivne litt i kjøleskapet. Smak eventuelt til med litt ekstra salt.
    • Legg to tredjedeler av hummus til side til de to andre varianten. Ha resten i en skål. Bruk baksiden av en skje til å anrette den. Dryss spisskummen på toppen, og hell over olje.

    Paprikahummus

    • Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en mellomstor ildfast form.
    • Skjær paprikaen i to, ta bort stilk og frø. Legg de to delene med skinnet opp i formen, sett i ovnen og stek til toppen begynner å få store brune flekker (men ikke bli brent).
    • Ta formen ut av ovnen. Når paprikaen har kjølt seg litt ned, river du av skinnet.
    • Ha den ene tredjedelen hummus tilbake i foodprocessoren, sammen med paprika og sriracha. Kjør til det er jevnt.
    • Ha paprikahummusen over i en skål, dryss paprikapulver på toppen.

    Pestohummus

    • Ha den siste hummusdelen tilbake i foodprocessoren. Spar et par pinjekjerner og basilikumblader til pynt, ha resten av ingrediensene sammen med hummusen og kjør til det er jevnt.
    • Ha i en skål, topp med pinjekjerner og basilikumblader.
    Keyword hummus, kikerter, meze

    Flere oppskrifter

    • Tre typer hummus

      Tre typer hummus

      med samme grunnoppskrift. Jeg elsker hummus. Noen varianter er jeg ikke superimponert over, f.eks. om de er dynket i olje, laget med altfor harde kikerter eller servert av folk som ikke kan vegetarmat. Men sett bort ifra disse variantene. Da er hummus alltid godt. Det…

      Les mer

    • Gressløkpesto

      Gressløkpesto

      Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…

      Les mer

    • Ripssalsa

      Ripssalsa

      Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.

      Les mer



    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Recipe Rating