Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer.
Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte noen tomater til meg.
Jeg føler jo det ikke hadde passet til prosjektet dersom de hadde gått i butikken og kjøpt dem, men disse tomatene hadde en annen historie. De var nemlig «nedfallsfrukt» fra et gartneri som selger tomater på stilk/grein. Dvs. at tomatene som ramler av ikke kan selges til butikker (!), og selges heldigvis til gaaanske lav pris til privatpersoner.
Jeg var så heldig å få noen av disse med meg hjem. Noen brukte jeg j denne risottoen – en enkel variant som plutselig ble fantastisk god fordi jeg blandet ovnsbakte tomater inn i den. Terningkast seks fra meg (i all beskjedenhet).
Tomatrisotto
Ingredients
- 50 g frosne erter
- 10-12-14 småtomater
- 1 liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 2 stilker basilikum
- olje
- oregano
- salt
- pepper
- 4,5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning litt av kraften kan godt erstattes av hvitvin
- 1,25 dl risottoris
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Tin ertene på kjøkkenbenken mens du gjør klar resten.
- Skjær tomatene i to. Grovhakk løk og hvitløk, finhakk basilikum.
- Ha litt olje på et stekebrett. Ha på tomatene, krydre med litt oregano, salt og pepper, og sett i ovnen mens du gjør klar resten. Jeg synes det er godt å steke dem så de nesten blir brente. Du kan også bruke lavere temperatur og la dem stå inne lenger.
- Kok opp grønnsaksbuljong eller vann med buljongterning i en gryte. La det deretter stå på lav temperatur mens du lager risottoen.
- Varm opp litt olje til medium/høy temperatur i en gryte. Ha i løk og hvitløk, og surr det i noen minutter. Ha deretter i ris, og la det surre litt lenger.
- Spe deretter med litt og litt grønnsakskraft. La den koke helt inn mellom hver gang. Når du begynner å nærme det slutten av kraften, har du i ertene, og lar dem koke med risottoen.
- Forsett med kraft til du er fornøyd med konsistensen på risen – den skal få en al dente-konsistens, og ikke blir grøtete. Rør inn tomatene til slutt.
- Dryss over finhakket basilikum, og servér risottoen med en gang.
Flere oppskrifter
-
Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…
-
Risotto med svartkål
Kjøkkenhage, altså! Så gøy! Etter en ganske grønnkålbasert start i fjor, har jeg i år sådd og sådd allslags urter og grønnsaker. I juni gikk jeg og plukket et og et jordbær sånn annenhver dag, men nå i juli går det virkelig an å høste…
-
Kremet risotto med sopp og erter
Denne risottoen var overraskende god. Rett og slett. Jeg er veldig glad i risotto, lager det ofte – og stort sett med sopp i hovedrollen. Men denne varianten altså…