Risotto med svartkål

Risotto med svartkål

Kjøkkenhage, altså! Så gøy!

Etter en ganske grønnkålbasert start i fjor, har jeg i år sådd og sådd allslags urter og grønnsaker. I juni gikk jeg og plukket et og et jordbær sånn annenhver dag, men nå i juli går det virkelig an å høste nok til det ene måltidet etter det andre – hver eneste dag. Utrolig kjekt.

En aldri så liten konsekvens av dette er at jeg må finne på mange retter med svartkål. Jeg har nemlig “bare” to av dem plantet, men det fyker jo ut et nytt blad på hver plante hver eneste dag. Grønnkålen (som jeg kun har én av i år) vokser også i en forrykende fart.

Både svartkål og grønnkål kan bli kjemper som leverer mat langt utover vinteren. For å lykkes må det må jeg krysse fingrene for å slippe angrep av skadedyr, i tillegg har jeg lært å plukke av de nederste bladene når jeg høster. Foreløpig fungerer det bra, og jeg får i alle fall ikke mindre kål i hagen.

Så her er en knallgod oppskrift for deg som har masse kål! Dette er en herlig risotto med svartkål, grønnkål og edamamebønner. Jeg har også sneket inn noen gule tomater og agurkblomster, men begge disse kan fint erstattes eller droppes. Jeg tok dem utelukkende med for å ytterligere dokumentere min suksess som bonde i byen.

Risotto med svartkål
Risotto med svartkål, grønnkål, gule tomater og agurkblomster fra hagen.
Risotto med svartkål

Risotto med svartkål og grønnkål

En nydelig risotto med grønnsaker som mange dyrker selv. Har du ikke gule tomater eller agurkblomst går det helt fint det også. Du kan også kun bruke en type kål, eventuelt erstatte kålen med spinat.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Course hovedrett
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

 • 100 g svartkål grønnkål og/eller spinat (altså 100 g til sammen)
 • 3-4-5 små gule tomater kan erstattes av saften fra en halv sitron
 • 1 sjalottløk eller annen liten løk
 • 1 hvitløksfedd
 • 100 g edamamebønner
 • 6 dl grønnsakskraft eller vann med buljongpulver/-terning
 • 150 g risottoris
 • 1 ss olje til steking
 • 1 ts røde chiliflak
 • eventuelt litt salt
 • eventuelt spiselige blomster til pynt

Instructions
 

 • Vask kålen og skjær den i mindre biter. På bildene har jeg gått for lengder på 3-4 cm. Skjær tomatene i skiver, finhakk sjalottløk og hvitløk.
 • Dersom du bruker frosne edamamebønner kan du la dem tine på kjøkkenbenken mens du gjør klar resten.
 • Varm opp grønnsakskraften til kokepunktet og skyll risen i kaldt vann. Vil du være helt ekspert holder du kraften på samme temperatur mens du koker opp risottoen. Jeg pleier å være lat å helle den tilbake i litermålet, og bruke samme gryte til risottoen. Men det er best om kraften er helt ved kokepunktet.
 • Ha oljen i en gryte, og ha i sjalottløk og hvitløk. La det surre i et par minutter. Tilsett deretter tomatskivene og chiliflakene. Dersom du går for sitronsaft istedenfor tomatskiver, sparer du denne til du begynner å helle i grønnsakskraft. La det surre i et par minutter til.
 • Ha i risen, vend den godt sammen med løk og olje. Spe deretter med væsken, og la den koke helt inn i risen før du heller i mer. Når ca. halvparten av væsken er igjen, rører du inn kålen. Spe en gang til, og rør deretter inn edamamebønnene. Fortsett til all væsken er brukt opp.
 • Smak risottoen til med salt, og servér den rykende varm. Spiselige blomster på toppen tar seg bra ut, men er ingen nødvendighet.
Keyword blomkål, risotto

Flere oppskrifter

 • Tomatrisotto

  Tomatrisotto

  Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…

 • Risotto med svartkål

  Risotto med svartkål

  Kjøkkenhage, altså! Så gøy! Etter en ganske grønnkålbasert start i fjor, har jeg i år sådd og sådd allslags urter og grønnsaker. I juni gikk jeg og plukket et og et jordbær sånn annenhver dag, men nå i juli går det virkelig an å høste…

 • Rødbeterisotto med erter

  Rødbeterisotto med erter

  Rødbeter og erter er så norsk som vi får det. De er kortreiste, næringsrike og ikke minst smakfulle, og blir brukt i massevis av tradisjonelle oppskrifter. I denne oppskriften går jeg for en mer italiensk variant, og lager en herlig “norsk” risotto. Rødbeten får koke…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating