Fudgekake
Hva lager du som bursdagskake til en som elsker sjokolade, elsker fudge og elsker kaker?
Okei, det var ikke et vanskelig spørsmål.
Min gode venn Jim hadde nylig bursdag, og inviterte i selskap. Jeg hadde lyst å ta med en liten oppmerksomhet, og siden bursdagsbarnet er veldig glad i kaker, ble valget enkelt. «Jeg baker noe».
Han er en takknemlig mann å bake til, blir lett superbegeistret, men siden det var bursdag ville jeg legge litt ekstra omtanke inn i oppskriften.
Den indre dialogen gikk ca. sånn som dette?
«Okei, Mari, hva vet du om Jim?»
«Jo, han kan snakke i timevis om både sjokolade og fudge.»
«Tror du at du klarer å kombinere dette i en kake?»
«Det går nok bra! Hva med en brownie eller kladdkake-aktig bunn, toppet med sjokoladeganache med litt sirup i? Da blir det ca. som fudge tror jeg.»
«Vi prøver!»
Her er resultatet – en saftig og skikkelig smaksrik kake – som ble overraskende fotogen pga. det glatte fudgelaget på toppen.
Vegansk fudgekake
Ingredients
- 1 ss vegansk margarin
- 5 ss kakaopulver 1 ss til "meling" av form, 4 til kakebunn
- 1,5 dl soyamelk
- 2 dl sukker
- 0,5 dl brunt sukker
- 1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
- 1 ts vaniljeekstrakt eller rent vaniljepulver
- 2,5 dl hvetemel
- 2 ts bakepulver
- litt salt
- 50 g melkefri sjokolade
Fudgetopping
- 2 dl kokosmelk (ikke lett-variant) eller vegansk fløte
- 1 dl sukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g melkefri sjokolade
- 100 g vegansk margarin
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 150 grader. Ha bakepapir i bunnen av en springform med diameter på 20-22 centimeter. Gni kantene og bunnen inn med margarin, og ha deretter i 1 ss kakaopulver. Vend på formen slik at både kanter og bunn dekkes.
- Visp sammen soyamelk, sukker, solsikkeolje og vaniljeekstrakt. Sikt inn hvetemel, 4 ss kakaopulver, bakepulver og salt, og visp det hele raskt sammen til en jevn røre.
- Grovhakk sjokoladen (du kan godt hakke sjokoladen til toppingen med det samme, og la den stå på kjøkkenbenken til den skal brukes) og vend inn.
- Hell røren over i formen og sett i ovnen. Bak i 30 minutter.
- Avkjøl kaken i formen.
Fudgetopping
- Ha kokosmelk/fløte, sukker og sirup i en gryte, og la det koke opp mens du rører jevnlig.
- Ha i sjokoladebiter, og rør til sjokoladen smelter. La deretter det hele koke i ca. 10 minutter. Det skal tykne noe, men ikke mye (da vil du sitte igjen med knallhard karamell etter nedkjøling…).
- Ta gryten av varmen, og rør inn litt og litt av margarinen, til den har smeltet helt inn i sausen.
- Hell fudgetoppingen over kaken i formen, dekk til og sett kaken kaldt til toppingen stivner – minst to timer.
Servering
- Ta kaken ut av kjøleskapet ca. én time før servering.
- Skjær langs kakeformen med en kniv, og løft kaken forsiktig over på et fat.
- Servér – gjerne sammen med litt vaniljeis og/eller pisket plantekrem.
Flere oppskrifter
-
Fudgekake
Hva lager du som bursdagskake til en som elsker sjokolade, elsker fudge og elsker kaker? Okei, det var ikke et vanskelig spørsmål. Min gode venn Jim hadde nylig bursdag, og inviterte i selskap. Jeg hadde lyst å ta med en liten oppmerksomhet, og siden bursdagsbarnet…
-
Sjokoladekake uten steking
Luftig og skikkelig smaksrik kake som ikke trenger stekeovn. Bruker du glutenfritt havremel blir kaken glutenfri.
-
Vegansk konfektkake
Får vi egentlig nok oppskrifter på sjokoladekake uten egg og melk?