Søtpotet med indisk daal fra Sykt billig
Søtpotet er sykt godt i indiske gryter, men her gjør vi en liten vri på det hele og legger gryta oppi søtpoteten. Det er nemlig sånn at bakt søtpotet er noe av det aller beste som finnes, og kan til og med løfte noe så godt som daal.
Da vi laget denne retten til Sykt billig (2021), beregnet vi den til å koste 19 kroner per porsjon. Selv om matvareprisene har økt en del siden boka kom ut, er dette likevel en skikkelig billig middag å lage.
Trikset er å bruke tørka linser – og å handle dem i en internasjonal matbutikk, samt å kjøpe grønnsakene samme sted (eventuelt på et gårdsutsalg, grønnsakshandel eller et annet sted der grønnsakene er litt billigere enn i de “vanlige” dagligvarebutikkene). Mye mat for pengene, og ikke minst: mye næring og mye smak for pengene.
Bakt søtpotet med daal fra Sykt billig
Ingredients
- 4 søtpoteter à 350 g
- 2,5 dl tørka røde splittlinser
- 1 liten gul løk
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss olje til steking
- 1 ts splssummen
- 1 ts malt koriander
- 1 ts gurkemeie
- 0,5 ts chilipulver
- 5 dl vann
- 4 dl knuste tomater
- salt
- frisk koriander
- 4 ss vegansk rømme eller fraiche
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram en stor ildfast form.
- Vask søtpotetene og prikk i dem med en gaffel. Legg i formen, sett i ovnen og bak i 40-50 minutter. Bruk en kniv til å sjekke om de er gjennomstekte.
- Gjør klar daalen mens søtpotetene står i ovnen. Skyll linsene i kaldt vann. Finhakk løk og hvitløk.
- Ha oljen i en gryte på medium til høy temperatur. Tilsett løk og hvitløk, surr i et par minutter. Tilsett deretter spisskummen, koriander, gurkemeie og chilipulver, surr i et par minutter til – det skal begynne å lukte godt nå. Rør inn linser, hell på vann og tomater. La det koke opp, skru deretter av varmen ned litt, og la gryten koke til linsene er gått helt i oppløsning. Smak til med salt.
- Server søtpotetene rykende varme – topp dem med daal, koriander og vegansk rømme.
Flere oppskrifter
-
Søtpotet tikka masala
Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Spinatkorma
Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant.