Sticky toffee pudding
Klissete og knallgod karamellkake helt uten egg og melk.
En av restaurantene jeg har blitt aller mest glad i i London, het Tibits. Den holdt til i en sidegate av Regent’s Street, og hadde en sjelden innbydende buffet med vegansk og vegetarisk mat.
I dessertområdet kjørte de nesten bare vegansk; fantastiske ostekaker, mousser, tiramisuer, de obligatoriske fruktsalatene, og – nesten hver dag – sticky toffee pudding.
Dette er en kake/dessert som jeg ikke var kjent med fra før av, men som stadig dukket opp på dessertmenyer i England. Siden jeg mener at dessert er den viktigste delen av ethvert måltid, har jeg en tendens til å kjøre det safe på vanlige restauranter, så jeg ga den aldri sjansen.
Men på Tibits… der var det jo buffet. Så det gikk an å ta litt av ulike typer desserter, og for å korte litt ned på en lang historie: plutselig hadde jeg en ny favoritt.
Dette er virkelig en dessert for deg som liker det søtt. Vi bruker både sukker, sirup og dadler – på den måten får vi inn litt mer smak enn “bare søtt”.
Sticky toffee pudding er best rett ut av ovnen, men den fungerer også lyn og kald. Ekstra god blir den med (vegansk) vaniljeis til. Du kan lage den i muffinsformer, eller steke den som en hel kake (da trenger den litt lenger tid i ovnen).
Kjører du i muffinsformer, går det fint an å lage røre til 12 porsjoner om gangen, og dem opp før de skal spises. Både røren og karamellsausen klarer seg bra noen dager i kjøleskapet.
Vegansk sticky toffee pudding
Ingredients
- 2 dl vann
- 200 g dadler
- 2 dl soyamelk
- 100 g vegansk margarin
- 100 g brunt sukker
- 2 ss sirup vanlig bakesirup eller lønnesirup
- 1 ss bakepulver
- 0,5 ts natron
- 0,25 ts salt
- 0,5 ts vanilje eller vaniljesukker
- 3,5 dl hvetemel
Karamellsaus
- 1 ss sirup vanlig bakesirup eller lønnesirup
- 2,5 dl lyst brunt sukker
- 50 g vegansk margarin
- 2,5 dl kokosmelk
Instructions
- Kok opp vannet. Fjern steinene fra dadlene og ha fruktkjøttet i det kokende vannet. Ta gryten av varmen, og la det stå i en liten halvtime, til alt vannet er absorbert. Mos dadlene med en sleiv.
- Forvarm stekeovnen til 180 grader, og kle et muffinsbrett med former. Dersom du ikke skal spise/servere alle porsjonene med en gang, står røren fint i kjøleskap noen dager. Juster i så fall ned antallet former.
- Rør sammen soyamelk, margarin, brunt sukker, sirup, bakepulver, natron, salt og vanilje i en bolle. Ha deretter i hvetemel, og visp det kjapt sammen til en jevn røre.
- Vend inn dadlene, og fordel røren i formene. Sett i ovnen og stek i 20-25 minutter. Gjør klar sausen mens de stekes.
Karamellsaus
- Ha alle ingrediensene i en gryte og la det koke i 10-15 minutter, til sausen begynner å tykne (den vil uansett tykne mer når den kjøles ned). Når jeg koker karamellsaus er jeg alltid småhysterisk for at det skal koke over, eller i verste fall ta fyr, så jeg følger alltid med på gryten og har lokk klar just in case.
- La sausen avkjøles litt på kjøkkenbenken, sett den deretter i kjøleskap fram til bruk.
Servering
- Disse kakene er gode både varme og kalde. Jeg pleier å prikke hull i dem med en spisepinne (mer plass til saus!), heller sausen over, og servere med vegansk vaniljeis, eventuelt pisket krem.
Flere oppskrifter
-
Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg. Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.