Appelsinsjokolade

Nydelig, hjemmelaget sjokolade som passer spesielt godt til påsken.
Så jeg har en kollega jeg ofte er irritert på, men som jeg egentlig er veldig glad. Og her kommer verdens dårligste link til ham, men den må visst bare deles. Det er jo påske. Jeg forstår at julen er reservert til å fortelle sannheten, og da kan vel påsken være for å fortelle de ubrukelige sammenhengene.
For å skru det tilbake 10-ish år: hun som ansatte meg i en ringevikarstilling på en ekstrajobb, hadde jobbet hele livet sitt på konditori (i tillegg til den arbeidsplassen jeg startet på). Hun hadde et fint ordtak (om enn relativt generaliserende); snille menn liker kake. Et godt ordtak, egentlig, som jeg ofte har opplevd at har stemt.
Skruer vi det tilbake 20-ish år til, hadde jeg akkurat oppdaget at det var kafeer du kunne gå på på kveldstid, og de serverte øl og spilte høy musikk. En skikkelig lykke jeg ikke var forberedt på. Bak baren stod ofte en jovial bergenser, og behandlet meg akkurat som alle de andre. Som en voksen.
Skruer vi det tilbake 25 år, fikk jeg en vennlig oppfordring av storesøsteren min til å holde meg unna gutter som har vært på turné, og gutter som jobber i bar. Jeg har respektert den regelen ganske godt gjennom årene, selv om jeg etter å ha vært på turne med et symfoniorkester, tror at regelen var litt for generell.
Og den svake linken – for deg som har lest helt hit?
Bergenseren bak baren der jeg startet å gå ut, jobber jeg nå med, han elsker kaker, men mener at appelsin og sjokolade ikke hører sammen.
Og under her? Oppskrift på appelsinsjokolade.

Vegansk appelsinsjokolade
Ingredients
- 50 g kakaomasse
- 25 g kakaosmør
- 0,5 appelsin kun skallet
- 20 g kokosblomstsirup
- 0,5 ts vaniljepulver
- 0,25 ts appelsinolje
Instructions
- Smelt kakaomasse og kakaosmør i vannbad. Riv appelsinskallet på den grove siden av et rivjern. Innmaten kan du spise, den skal ikke brukes i oppskriften.
- Ha den smelta kakaoen av varmen og rør inn sirup, vanilje og appelsinolje. Rør det godt sammen. Ha til slutt i ca. halvparten av appelsinskallet.
- Ha blandingen over i sjokoladeformer. Topp med resten av appelsinskallet.
- Sett sjokoladen i kjøleskap eller fryser i 30 minutter, slik at den stivner helt. Deretter oppbevares den i kjøleskap fram til servering.
Flere oppskrifter
-
Appelsinsjokolade
Nydelig, hjemmelaget sjokolade som passer spesielt godt til påsken. Så jeg har en kollega jeg ofte er irritert på, men som jeg egentlig er veldig glad. Og her kommer verdens dårligste link til ham, men den må visst bare deles. Det er jo påske. Jeg…
-
Lakrismandler
Dette. Er. Så. Godt! Sjokolade, mandler, lakris altså. Tror ikke du kan gå feil (men for ordens skyld: ikke prøv). Her rister vi først mandlene i stekeovnen, så de blir ekstra gode. Så dypper vi dem i sjokolade og cashewsmør (pluss salt og lakris), og…